O echipă de specialiști în chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureș a reușit în premieră pentru țara noastră să implanteze o inimă artficială unui copi
Este vorba de o adolescentă de 17 ani cu o gravă insuficiență cardiacă. Intervenția a fost un succes, dar fata tot va avea nevoie, la un moment dat, de un transplant de inimă de la un donator uman.”Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil. Le mulțumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureș și profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenție. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantarii cardiace a fost alături de noi și a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureșeană. Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”, a scris, în aceeași zi, pe pagina sa de Facebook, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.Pentru fata de 17 ani se găsise un donator la Oradea, însă inima nu a fost compatibilă.
La 17 ani, Alexandra și-a petrecut ultimele trei luni pe patul de spital iar doctorii i-au descoperit o insuficiență cardiacă.
Singura șansă era un transplant de cord. Bunica fetei s-a rugat permanent pentru o minune: ea este cea care a crescut-o pe Alexandra și o veghează la orice pas.
Bondilă Mihaela, bunica fetei: „La Marie Curie i-au descoperit că inima îi bate doar 13%. Au ținut-o pe tratament.. au făcut tot ce s-a putut.”
Pentru că starea copilei era tot mai gravă, medicii au îndrăznit să propună familiei o inimă artificială, care să o ajute pe Alexandra să câștige timp. Este vorba despre un dispozitiv similar cu o pompă, care preia, în bună parte, funcțiile miocardului, mușchiul inimii.
prof. dr. Horațiu Suciu, șef clinică chirurgie cardiovsculară IUBCVT Târgu Mureș: „Starea clinică nu mai permitea să așteptăm nici măcar câteva zile, mai ales la vârsta pediatrică, acestă evoluție este foarte grăbită. Copiii se pierd mult mai repede .”
În sala de operație a intrat o echipă complexă de medici, iar la intervenție a asistat și un profesor din Berlin.
Prof. dr. Horațiu Suciu, șef clinică chirurgie cardiovsculară IUBCVT Târgu Mureș: „Este o intervenție pe cord deschis fără oprirea inimii. Pacienții pot să stea chiar și câțiva ani cu asemenea dispozitive.”
Un astfel de dispozitiv costă în jur de 100.000 de euro, intervenție decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
La final, Alexandra a fost transferată la Terapie Intensivă si când s-a trezit, primul ei gând a fost să-și liniștească bunica.
Bondilă Mihaela, bunica fetei: „Când a ieșit primul lucru a fost mi-a zis mamaie, să nu plângi.”
Este a patra intervenție de implantare a unei inimi artificiale, facuta anul acesta la Targu Mures, dar prima cu un beneficiar atât de tânăr.