Parcul I.C. Brătianu va fi intra în reabilitare din primăvara anului viitor
Consilierii locali au aprobat astăzi, 28 septembrie, mai multe proiecte prin care se dorește modernizarea sau înființarea unor astfel de spații destinate orădenilor, indiferent de vârstă.
Toate aceste proiecte se vor realiza din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional care finanțează și transformarea spațiilor verzi.
„În etapele anterioare de finanțare am avut subvenționate zonele degradate care au fost transformate în parcuri, și atunci prin proiecte de aproximativ 10 milioane de euro am transformat peste 7 ha de zone degradate în zone verzi, de exemplu, de la zona Barcăului, până la coridorul verde din zona Grigorescu sau Ion Bogdan. În etapa actuală se finanțează reabilitarea parcurilor din Oradea. Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spații verzi de 18 milioane euro prin Programul Operațional Regional, care sunt bani rezervați pentru Oradea. Primăria Oradea a finalizat proiectele tehnice necesare pentru reabilitarea parcurilor, urmează să dăm drumul la procedura de achiziție a serviciului de execuție, deci în primăvara anului viitor toate aceste parcuri vor intra în reabilitare, iar până la începutul anului 2025 vor fi și finalizate,” a declarat primarul Florin Birta.
Parcul I. C Brătianu, cu o suprafață de 64.850 mp, a fost reabilitat ultima dată la începutul anilor 2000. În prezent, parcul are spații verzi degradate și mobilier urban învechit, stricat. Sistemul de iluminat de asemenea nu funcționează corespunzător.
Prin proiect se propune amenajarea unor terenuri multifuncționale de sport, se va realiza o pistă de pump-track și se vor efectua intervenții ce vizează remedierea deficiențelor la terenurile de sport existente.
Totodată, se are în vedere amenajarea unei zone destinată agrementului și pentru joaca copiilor. Se va amenaja și o zonă de aventură, o tiroliană, precum și un ansamblu de trasee compuse din obstacole formate din elemente de lemn și cabluri din oțel fixate pe arbori.
Locul de joacă se va moderniza integral, vor fi montate echipamente de joacă din materiale cât mai naturale, adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani și celor cu dizabilități. Se vor asigura suprafețe generoase plantate cu mixuri de plante perene erbacee/florale; în plus, se dorește amenajarea unui iaz auto-sustenabil și se are în vedere posibilitatea de valorificare și „refațadizare” a construcției din partea vestică a parcului (ce adăpostește sonda aparținând SC Transgex SA). În parc va exista și o toaletă publică modernă, cu sistem de auto-curățare.
Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 6 luni, iar valoarea totală a investiției este de 7.801.376,79 lei, inclusiv TVA.