<Spionii sunt oameni care veghează ca eu şi dumneavoastră să fim în siguranţă>, explica rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, invitat la CN Mihai Eminescu Oradea, școală pe care a absolvit-o, după ce s-a transferat de la Gojdu, în urma fapului că e devenit olimpic național la istorie, iar atunci CN Eminescu era cel mai bine cotat liceu cu profil uman din Bihor.
Într-un interviu dat Adevărul life, preluat de Academia SRI, Adrian Ivan spune că a preluat această poziție de rector < la cererea domnului Hellvig să consolidez această Academie>, afirmând că e posibil sa-l fi avut pe Hellvig student, dar că într-o discuție cu acesta nici fostul ;ef al SRI nu își aducea aminte de el și nici el de Eduard Hellvig. Îniante de izbucni zilele trecute scandalul în care Adrian Ivan era acuzat că și-a autoplagiat mai multe cărți, profesorul Adrian Ivan a fost în centrul scandatului plagiatului fostului ministru Bode, acuzat de plagiat, ca și coordonator a coordonat al tezei acestuia de doctorat. În cadrul Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, din funcția de conducător de doctorat, Adrian Ivan a coordonat 46 de candidați pentru titlul de doctor. Pressone.ro scrie că <în 2017, în momentul în care a devenit rector-comandant la așa numita școală superioară a SRI-ului, Academia Națională de Informații ,,Mihai Viteazul” București, Adrian Ivan avea 48 de ani și era cel mai tânăr rector din țară. Primul doctorat pe care l-a coordonat a fost al lui Nicolae Melinescu, fostul prezentator al Televiziunii Române,în 2011 a coordonat o profesoară de la Universitatea din Oradea, Liliana Doina Măgdoiu, care lucrase până în 2009 timp de 13 ani în diverse poziții de mic-management la Petrom, de la șefă a Resurselor Umane, la șefa Contabilității și responsabila companiei de Relații cu Publicul.În 2014, a îndrumat-o pe Adriana Butcovan pentru obținerea titlului de doctor. Butcovan este auditor extern al Curții de Conturi, filiala Bihor și consilier principal la Primăria Oradea. Adrian Ivan a recomandat acordarea titlului de doctor pentru un polițist de la Biroul Rutier din Oradea, împuternicit șef de birou, Alin-Ciprian Gherman, angajat și la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea. În 2017, directorul Agenției Bihor a Băncii Naționale a României, Ioana Carmen Rada, a devenit doctor al UBB, sub coordonarea lui Adrian Ivan>.
„Mulţi dintre masteranzi sunt deja angajaţi. Avem din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, din SRI. De fapt, la nivelul tuturor serviciilor secrete din NATO se obişnuieşte ca şi ofiţerii să facă studii civile. Inclusiv de la DIICOT au venit oameni să-şi facă studiile”, spunea Adrian Ivan, în 2008.Când a fost invitați în fața elevilor de la Eminescu, Adrian Ivan i-a invitat să candideze la Academia SRI afirmând că e conștient că se află în fața lor <pentru că sunt şeful şcolii de spioni>, dar a subliniat că selecţia la Academia SRI este riguroasă, iar spionii nu sunt doar nişte “jameşi bonzi”. “Pregătirea este realmente de top. Spionii sunt nişte jameşi bonzi, dar cu foarte multă carte.