Executivul a adoptat cu întârziere, la finele săptămânii trecute, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează cadrul legal pentru ca programul „Masă caldă în şcoli” să meargă mai departe. În fapt, ordonanţa deschide calea pentru alocarea fondurilor necesare pentru ca preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar să beneficieze gratuit de suport alimentar de la stat, constând într-o masă caldă sau un pachet cu alimente, zilnic, pe tot parcursul anului școlar 2023-2024. Numărul şcolilor incluse în acest program este acelaşi ca şi în anul trecut, la fel şi suma alocată de Guvern, respectiv de 15 lei/zi pentru un copil. Nouă dintre şcolile din Bihor, din tot atâtea comune, vor beneficia şi în acest an şcolar de acest program, cu toate că fondurile alocate de Guvern sunt mai puţine decât în anul şcolar anterior.
Programul „Masă caldă în şcoli” a fost iniţiat de Guvernul Cioloş în 2016 şi pus în aplicare pe un lot de 50 de şcoli din ţară, mai ales din mediile rurale. Programul este menit să ducă la eradicarea abandonului şcolar şi, încă din primii ani de aplicare, şi-a produs efectele pozitive. „Masă caldă în şcoli” continuă şi în acest an şcolar, deşi cam împleticit, din cauza delăsării Guvernului Ciolacu, care a adoptat cu întârziere proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care programul se poate implementa, la trei săptămâni după începerea anului şcolar 2022-2023. După repetate amânări, Executivul a adoptat proiectul în şedinţa de joi, 28 septembrie.
Programul pilot „Masă caldă în şcoli” a conţinut, anul trecut, în septembrie, 450 de școli, conform edupedu.ro, deşi iniţial lista iniţială era pentru 300 de şcoli, alese mai mult pe criterii politice, iar apoi ea a fost extinsă la 350 pentru ca la nivelul lunii noiembrie 2022 numărul total al şcolilor înscrise pentru a beneficia de masă caldă de la stat să ajungă la 450 de şcoli, număr păstrat şi pentru anul şcolar 2023-2024. În acest an şcolar, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarii şi elevii din cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi pilot, li se acordă un suport alimentar, cu titlu gratuit. Decizia rămâne la latitudinea conducerii şcolilor de a putea opta pentru un pachet cu alimente sau o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugată sumă identică cu cea alocată anului şcolar 2022-2023. Această sumă acoperă preţul produselor şi cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora.
Bihorul este şi în acest an beneficiar al programului „Masă caldă în şcoli”, cu nouă instituţii şcolare din tot atâtea comune din judeţ. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Felix” din comuna Sânmartin (2.219 de beneficiari), Şcoala Gimnazială „Puiu Sever” din comuna Ineu (918 beneficiari), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comuna Ciumeghiu (812 beneficiari), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comuna Cociuba Mare (402 beneficiari), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comuna Chijic (298 beneficiari), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comuna Diosig (1.660 de beneficiari), Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comuna Gepiu (351 de beneficiari), Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din comuna Tinca (1.490 de beneficiari) şi Liceul Teoretic „Petőfi Sándor” din comuna Săcuieni (2.296 de beneficiari). În total, potrivit datelor înscrise pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în anul şcolar 2023-2024 vor beneficia de programul „Masă caldă în şcoli” peste 10.400 de copii preşcolari şi elevi din şcolile din judeţ, din ciclurile de studiu primar şi gimnazial. Suma alocată pentru Bihor, în acest an şcolar, este de 5.684.000 de lei.
În proiectul de Ordonanță de Urgență se arată că Ministerul Educației are atribuții de monitorizare și evaluare a programului-pilot.
Normele metodologice de aplicare a ordonanței de urgență vor fi adoptate în termen de 30 de zile după ce intră în vigoare ordonanța de urgență, după cum se arată în document: Art. 5 – „(4) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Guvernul, la propunerea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, va adopta prin hotărâre normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Bugetul total alocat de Guvern pentru programul „Masă caldă în şcoli” în anul şcolar 2023-2024 este de 195 milioane de lei.
Vezi textul Ordonanţei de Urgenţă aici: https://lege5.ro/gratuit/ge2danjxg43ts/ordonanta-de-urgenta-nr-77-2023-privind-aprobarea-continuarii-programului-pilot-de-acordare-a-unui-suport-alimentar-pentru-prescolarii-si-elevii-din-450-de-unitati-de-invatamant-preuniversitar-de-stat