Tânăra din Oradea are în spate o carieră la posturi de prestigiu precum BBC News și Sky News. Maia Bondici e absolventă a Universității City la Londra, dar are și un master la UBB Cluj Napoca.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România, a câștigat primul loc în cadrul concursului de materiale Reporting: Climate! – Academia de mediu pentru jurnalişti, organizat de ECOTECA – Colecția de Verde și GRF+, la secțiunea ”Păduri și biodiversitate” cu reportajul ”Dezastrul din pădurile României. Europarlamentarii au venit să vadă distrugerile cu ochii lor”.Reportajul a fost făcut sub îndrumarea lui Marie Jeanne Ion, directorul de programe din cadrul Euronews România, alături de cameramanul, Alex Crețulescu și editorul de imagine, Alexandru Dimitriu.
Pe contul său, Maia e vorbit despre culisele reportajului, despre faptul că un astfel de demers nu e lipsit de pericole pentru un jurnalist: <Timp de o săptămână, am vizitat mai multe zone Natura 2000 din România, care au fost sau sunt în continuare afectate de tăierile ilegale. Am văzut rămășițele a ceea ce, în urmă cu doar câțiva ani, era o pădure, ”acasă” pentru mii de animale. Unii pădurari au strigat după noi: ”taie-i, împunge-i!”>.
<Rolul unui jurnalist este să scoată la iveală realitatea din teren și să îi tragă la răspundere pe cei care au puterea de a schimba ceva concret. Asta am încercat să facem prin acest reportaj, care a câștigat primul loc la concursul “Reporting: Climate!”>, explic[ Maia Bondici demersul s[u jurnalistic.
Academia de Mediu pentru Jurnaliști „Reporting: Climate” dezvoltată de ECOTECA împreună cu GRF+ își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice relevante pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate, prin intermediul a 5 module de training susținute de experți de mediu pe parcursul anului 2023.
„ Jurnalismul de mediu este crucial, în special în contextul schimbărilor climatice care ne afectează pe toți la nivel global. Consider că la baza acestora stă omul, dar tot omul este cel care poate să facă o schimbare în bine. Jurnalismul de mediu are puterea de a arăta celor din jur efectele propriilor acțiuni și modalitățile prin care fiecare dintre noi poate să facă mai bine, nu doar pentru mediu, ecosisteme, biodiversitate, ci și pentru generațiile următoare….. România este printre puținele țări care are o varietate atât de mare de păduri seculare și virgine. Acestea reprezintă „acasă” pentru mii de specii de animale și sunt un instrument important în lupta cu schimbările climatice. Problema tăierilor ilegale, în special în zonele protejate, este veche în țara noastră. Consider că unul dintre rolurile unui jurnalist este să scoată la iveală realitatea din teren și să îi tragă la răspundere pe cei care au puterea legislativă de a schimba ceva concret. Asta am încercat să facem prin acest reportaj…Din păcate, de cele mai multe ori când vorbim despre mediu, vorbim de o problemă. Fie că arătăm gunoaiele care putrezesc în câmpuri pe lângă orașe, lipsa de reciclare, poluarea aerului sau tăierile de copaci, motivația mea este să arăt realitatea la care fiecare dintre noi contribuie într-un fel sau altul. Motiv pentru care tot timpul aleg să ofer oamenilor și soluții concrete din partea experților pentru a putea combate acea problemă. Cred în puterea oamenilor de a face o schimbare în bine și pot doar să sper că astfel de materiale le arată și de ce avem nevoie de o schimbare” , a scris Maia Bondici pe contul său de Linkedin.
Materialul Euronews Romania pe această temă îl găsiti aici: https://www.euronews.ro/articole/reportajul-euronews-despre-dezastrul-din-padurile-romaniei-primul-loc-la-concursu?fbclid=IwAR3dGtmu5MSFYYnJp6tgm7iynZqyaD7V3PP1fsSz6TJICrBRjn9XdELSXjY