Aproximativ 4500 de persoane au intrat în ţară prin punctele de frontieră din vestul ţării în primele opt ore de la eliminarea măsurii izolării/carantinării celor care vin din ţările declarate „zone verzi”. Cele mai aglomerate sunt punctele de frontieră Nădlac I şi Nădlac II – autostradă.
De la miezul nopţii de luni, a intrat în vigoare exceptarea de la măsura de carantinare/izolare la locuinţă a persoanelor care sosesc din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, nu vor mai fi nevoiţi să se izoleze pentru 14 zile cei care vin din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Există, totuşi, o excepţie. Astfel, „persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.
La graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei (8 în regim internaţional pentru persoane, turisme şi camioane şi 3 pentru lucrătorii transfrontalieri). În Borş, timpul de aşteptare este de 50 de minute, pe sensul de intrare în ţară – pentru autoturime, şi de 80 de minute, la ieşirea din ţară – pentru automarfare.
„În prezent, la Nădlac I sunt deschise la intrarea în ţară 6 artere de control, iar la Nădlac II – Autostradă 11 benzi (7 pentru turisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), fiind folosită la maxim capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere. În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc 20 de staţii mobile”, a transmis Poliţia de Frontieră.
Autorităţile de graniţă atrag atenţia că formalitățile la intrarea în ţară necesită un timp mai mare de procesare pentru că, pe lângă controlul specific, persoanele completează o declaraţie pe proprie răspundere, iar reprezentanţii DSP efectuează triajul epidemiologic.
Pentru evitarea suprasolicitării, este recomandată tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional. Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line.