Paul Deac e tânărul care a reușit să obțină cel mai mare punctaj la intrarea în Baroul Bihor. În urma unui examen greu la care rata de promovabilitate abia a sărit de 23%.Paul este originar din Sălaj și a absolvit Dreptul la UBB Cluj- Napoca.
-Bihor Just.Ro: În primul rând felicitări pentru rezultatul obținut! Cum ați primit vestea accederii în Baroul Bihor cu cel mai mare punctaj? Cât de greu e acest examen, cât v-ați pregătit pentru el?
–Av. Paul Deac: Vă mulțumesc! Recunosc că nu am fost nerăbdător să văd rezultatul din dreptul numelui meu pentru că deja comparasem răspunsurile mele pe care le-am notat pe ciornă cu baremul afișat și știam că am trecut examenul. În schimb, am fost nerăbdător și curios să văd care era situația în ansamblu. Pot spune că am fost plăcut surprins să constat că dintre cei 8 candidați admiși în Baroul Bihor, eu mă aflam pe primul loc cu 91 de puncte.
Legat de dificultatea examenului, mărturisesc că, personal, nu mi s-a părut că fost unul dificil, ci că a avut un grad de dificultate mediu. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, pregătirii temeinice prin care am trecut. După un calcul simplu, am aflat că procentajul de promovabilitate a fost de 23,6%. Așadar, se poate spune că examenul nu a fost nici mai ușor, dar nici mai greu decât în ultimii ani.
Cu toate acestea, examenul este unul în mod obiectiv destul de dificil și înspre acest lucru indică și câteva obervații personale. Astfel, dacă examenul nu ar fi unul dificil, rata de promovabilitate nu ar fi una atât de scăzută și, totodată, nu ar exista atât de multe persoane care să fie la a doua sau la a treia încercare de a-l promova. De asemenea, să nu scăpăm din vedere faptul că toți candidații au trecut prin minimum 4 ani de pregătire în cadrul unei facultăți de drept și se presupune că au învățat pentru acest examen. Prin urmare, cred că nu greșesc afirmând că examenul este unul dificil, în mod obiectiv, și necesită o pregătire temeinică pentru a avea perspective reale de promovare.
Îmi amintesc cum am calculat timpul pe care-l aveam la dispoziție pentru pregătire și cum am împărțit tematica de examen pe materii astfel încât să termin cu 10 zile înainte de examen pentru a avea timp să trec și printr-o scurtă recapitulare. Așa că am început să învăț și să înnod o legătură mai strânsă cu prima iubire din facultate – dreptul civil. Apoi am început să ”mă împrietenesc”, secvențial, cu dreptul procesual civil, cu dreptul penal, iar apoi cu cel procesual penal și, în fine, cu Legea nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat.
În cele aproximativ 2 luni de dinaintea examenului mi-am propus și am și reușit să învăț în medie 8 ore pe zi, 7 zile din 7. Din cele 8 ore de învățat zilnic, 6-7 ore învățam propriu-zis, iar 1-2 ore rezolvam grilele ce s-au dat în anii anteriori la stagiari și definitivi, precum și cele de admitre la INM și magistratură. A fost un efort susținut și… colosal apreciez eu, privind acum în urmă. În acea perioadă, tot ce făceam era să învăț, să fac puțin sport și mișcare și să mă uit la un film ori la un episod dintr-un serial. În acele 2 luni de învățat, pot spune că am ieșit în oraș cu prietenii de vreo 2-3 ori. Da, privid în urmă, pot spune că a fost greu. Așa cum aproape orice realizare valoroasă și importantă se obține prin multă muncă și sacrificii, și această realizare este rezultatul unei munci continue și susținute pe care nu aș fi putut-o depune fără sprijinul necondiționatal părinților mei dragi,cărora vreau să le mulțumesc pentru tot, încă odată, pe această cale.
–
-Bihor Just.Ro: Cine este Paul Deac și care e visul său din perspectivă profesională și personală? Ce așteptări aveți?
-Av. Paul Deac: Sunt un simplu om care a avut șansa de a se naște într-o familie iubitoare, cinstită și cu scaun la cap, într-o țară minunată și cu un potențial cvasiinfinit de dezvoltare.Îmi place să citesc, să fac sport, în special tenis de masă, și îmi plac animalele, mai ales pisicile.
Pe plan profesional, visul meu este să fiu un real și eficient sprijin pentru cei ce se confruntă cu probleme juridice. Cu alte cuvinte, să fiu un ghid ce îndrumă justițiabilii prin labirintul juridic spre ieșirea cea mai potrivită situației lor concrete.
Pe plan personal, pe de altă parte, consider ca fiind un vis împlinit faptul că am o familie și prieteni – prieteni în adevăratul sens al cuvântului – pe care mă pot baza la nevoie și la care știu că pot apela oricând și mi se va răspunde. Consider că a cunoaște câțiva asemenea oameni este, într-adevăr, o mare realizare și un lucru de preț. Nefiind de loc din Oradea, pot spune că din această perspectivă, o completare sau întregire a visului meu ar fi legarea de astfel de prietenii autentice și cu niște orădeni cumsecade și de ispravă.
–
-Bihor Just.Ro: De ce avocat și nu magistrat? Va influențat ceva sau cineva alegerea?
-Av. Paul Deac: Bună întrebare. În primul rând, simt că din postura de avocat, profesionistul dreptului este mai aproape de problema și de persoana justițiabilului, iar eu acest lucru îl urmăresc: să ofer soluții și să ajut justițiabilul în dezlegarea firului juridic care uneori ori se încâlcește într-un mod aparent ireversibil.
În al doilea rând, profesia de avocat presupune mai mult dinamism și ”alergare” pentru atingerea obiectivului profesional. Mi-am dat seama că nu aș putea fi judecător în anul 3 de facultate când am asistat vreo 3 ore la o ședință de judecată și am observat că după cele 3 ore, judecătorul nu schița dorința sau nerăbdarea de a lua o pauză de mișcare, de îndreptare, lucru la care eu tânjeam deja. Avocații în schimb, sunt liberi să gândească în timp ce iau la pas încăperea ce constituie biroul lor.
În al treilea și ultimul rând, calea magistraturii prezintă prea multe variabile pe care eu nu am fost și nu sunt dispus să mi le asum, variabile cum sunt interviul sau numirea ca judecător sau procuror la o instanță, respectiv parchet de pe lângă o instanță dintr-o localitate pe care s-ar putea sau nu să am privilegiul să o aleg ori să o dorec.
Cântărind și luând în considerare toate acestea, dar și altele, am luat decizia calculată și asumată de a mă avânta în descoperirea tainelor avocaturii, și nu ale magistraturii.
Pot spune că tatăul meu, care este consilier juridic, m-a inspirat să o iau pe calea dreptului și a dreptății încă din școala gimnazială. Nu știam și nici nu înțelegeam eu multe la vremea aceea, dar știam că tatăl meu este cel la care apelau justițiabilii persoane juridice pentru a-i ajuta și a le spune ce și cum trebuie procedat în diversele situații ce-i erau expuse și cu care se confruntau aceștia. Și acest lucru am admirat mereu la tatăl meu, faptul că avea mereu un răspuns, o idee sau o posibilă soluție la problemele cu privire la care era consultat.De aceea, pot afirma că el m-a inspirat să pornesc pe această cale și să dau tot ce am mai bun pentru a deveni un avocat bun, diligent și implicat.
–
-Bihor Just.Ro: Ați ales un meastru și ce criteriu aveți în această alegere?
-Av. Paul Deac: Da, am ales deja un maestru. Mai bine și corect spus, am fost acceptat ca avocat stagiar de doamna avocat Hanna Berger, căreia țin să îi mulțumesc și pe această cale pentru încrederea și șansa acordate.
Nu pot spune că am avut niște criterii bine stabilite și conturate dinainte, dar m-am ghidat, totuși, după câteva.
Unul dintre ele se referea la ramura de drept în care profesează potențialul avocat maestru. Cum încă din facultate am fost atras mai degrabă de dreptul civil decât de cel penal, mi s-a părut logic și de bun simț să încerc să devin stagiarul unui avocat care profesează, în principal și cu precădere, în domeniul dreptului privat, fie el civil sau comercial.
Un alt criteriu l-a reprezentat, deși poate sună clișeic, caracterul și personalitatea avocatului, prima impresie. Eu căutam, și pot spune fără nicio rezervă că am și găsit în persoana doameni avocat Hanna Berger, un avocat care să-și dorească să investească timp, resurse, explicații și învățătură în avocatul său stagiar. Cu alte cuvinte căutam și am găsit un avocat care să vrea să ”crească” un avocat stagiar, făcând din el, cu concursul volitiv și intelectiv al stagiarului, un avocat capabil.
–
-Bihor Just.Ro: Cei care activează în domeniu, spun că un background social solid crește semnificativ șansele de reușită în profesie ale tânărului avocat. Care e perspectiva dumneavoastră, cum vă raportați la o astfel de ”sentință”?
-Av. Paul Deac: Tind să achiesez la această ”sentință”, după cum îi spuneți dvs. Și aici, în avocatură, ca și în multe alte profesii, o rețea socială extinsă, formată din persoane care activează în cât mai multe și diverse domenii de activitate, reprezintă un mare avantaj. Este o chestiune cunoscută deja, că în avocatură cea mai bună publicitate ia forma recomandării serviciilor avocațiale de către clienții și apropiații mulțumiți de calitatea și diligența cu care avocatul în cauză a prestat asistența juridică.
Ei bine, din această perspectivă, s-ar putea spune că pornesc la drum cu un ”handicap”, întrucât, nefiind originar din Oradea, nu dispun de o rețea socială ori background social real în acest oraș. Eu însă, nu văd acest lucru ca ceva hotărâtor sau prezicător în mod absolut și necesar al succesului unui avocat. Ce vreau să zic este că, în opinia mea,un background social slab sau chiar inexistent nu reprezintă o Sabie a lui Damocles, ci o oportunitate de a evolua și a construi ceva valoros pornind de jos, de mai aproape de ”fundația” carierei de avocat, și anume competența profesională. În plus, background-ul social se poate construi și dezvolta treptat, deci nu e ceva ce un avocat fie are, fie nu are.
–
-Bihor Just.Ro: Intrarea în avocatură nu înseamnă doar alegerea unui drum în viață, ci și alegerea unui mod de viață. Profesorul Corneliu Liviu Popescu de la Bucuresti, știința de matematică este o conditie a calității prestației avocațiale în sensul că avocatura însemnă, rezolvare de probleme, în fiecare zi. Alții văd avocatul ca pe un un luptător profesionist, angajat special pentru a aplica adversarului în instanță loviturile legale cele mai eficiente și, totodată, pentru a pregati apărarea cea mai eficace. Ce calități crezi că trebuie să aibă un avocat de success din perspectiva tânărului care a intrat primul în această sesiune, în Baroul Bihor.
-Av. Paul Deac: Cred că avocatul de succes este o persoană atentă la detalii și realmente implicată intelectual în găsirea soluțiilor la problemele ce îi sunt prezentate. Totodată, consider că un avocat de succes trebuie, în mod imperios necesar, să dețină cunoștințe solide de drept, să țină pasul cu modificările legislative și să aibă un raționament juridic intact și funcțional, tocmai pentru că avocatura presupune rezolvarea de probleme zi de zi.
–
-Bihor Just.Ro: Victoria e un alt lucru care ”condimentează”avocatura. După victorii vine și notorietatea. Cât credeți că e de importantă și cum se construiește ea?
-Av. Paul Deac: Răspunzând anterior la o altă întrebare, am amintit de faptul că în avocatură recomandarea făcută de un client mulțumit este printre cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună, formă de publicitate pentru un avocat.
Având în vedere acest lucru, pot spune că într-adevăr reputația este importantă și, cred eu, se construiește prin oferirea de asistență juridică de înaltă calitate, astfel încât clienții să fie mulțumiți de soluția și de deznodământul problemelor lor. Acestea le consider eu ca fiind adevărate victorii în avocatură, victorii ce vor aduce, cu timpul, și o bună reputație.
–
-Bihor Just.Ro: Cel mai important lucru bun în avocatură se spune că este libertatea.Unde credeți că începe și unde se termină ea…
-Av. Paul Deac: Cred că, în avocatură, pentru a putea contura începtul și sfârșitul libertății profesionale, avocatul trebuie să se raporteze la aspirațiile și țelurile sale profesionale și personale. Acestea din urmă vor dicta, într-un mod decisiv, mai multe aspecte alte activității, cum ar fi la ce oră își începe avocatul activitatea, la ce oră pleacă acasă, câte ore din zi acordă studiului și muncii efective, ce cauze alege să angajeze etc.
Consider că un avocat care iubește ceea ce face va căuta să găsească și să mențină un oarecare echilibru între viața profesională și cea personală pentru a nu-și neglija sănătatea și relațiile cu cei dragi – aspecte ce au un impact direct asupra longevității avocatului în această profesie.
-Bihor Just.Ro: Pentru un avocat stagiar cea mai bună metodă de familiarizare cu rigorile unei ședințe de judecată o reprezintă oficiile în materie penală și curatela specială în materie civilă. Cu acordul maestrului său, orice avocat stagiar ar trebui să se înscrie pe aceste liste de asistență judiciară, fiindcă astfel va dobândi experiență, încredere și va scăpa de tracul inerent oricărei profesii. Luați în calcul să apelați la acest instrument?
-Av. Paul Deac: Da, așa este, vă dau dreptate întru totul. Din moment ce doamna avocat maestru îmi permite acest lucru, m-am decis deja să profit de această posibilitate, motiv pentru care mă voi înscrie cu siguranță în ambele registre de asistență judiciară.
-Bihor Just.Ro: Intenționați să vă specializați într-un anumit domeniu?
-Av. Paul Deac: Nu pot să spun că mi-am propus neapărat acest lucru, însă cel mai probabil va veni o vreme când mă voi specializa într-un domeniu sau altul. Acum la început drum însă, ceea ce urmăresc este să iau contact cu cât mai multe domenii și ramuri de drept pentru a-mi forma o bază stabilă.
În funcție de evoluția mea profesională, a societății, dar și în funcție de natura diferendelor juridice în a căror soluționare voi fi cel mai adesea implicatvoi lua la vremea potrivită decizia de a mă specializa într-un anumit domeniu. Mărturisesc că în facultate cel mai mult interes mi l-au stârnit dreptul civil, dreptul comercial și dreptul procesual civil. Prin urmare, o eventuală specializare sau nișare în această zonă va avea prioritate pentru mine.
-Bihor Just.Ro: Cum vedeți influența AI în avocatură?
-Av. Paul Deac: Când mă gândesc la inteligență artificială în contextul dreptului și al avocaturii în concret, îmi vin în minte acele funcționalități care permit avocatului să găsească și să analizeze jurisprudența relevantă cauzei sale într-un mod mult mai facil și eficient.
Nu am avut încă oportunitatea de a utiliza personal inteligența artificială, dar din ceea ce am citit și observat în video-urile de prezentare a acestor funcționalități, apreciez că inteligența artificială prezintă niște avantaje incontestabile pentru avocați.
–Bihor Just.Ro: Mulțumesc pentru timpul acordat și mult succes!