Narcisa Dărăban, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea promoția 2022 și chiar șefă de promoție a specializării Drept și actual avocat stagiar în Baroul Bihor, se numără printre doctoranzii Universității „Nicolae Titulesc” din București începând cu luna octombrie 2023.
Imediat după absolvire Narcisa s-a înscris la examenul de admitere în Barou, pe care l-a și promovat în septembrie 2022, iar în prezent e avocat stagiar în cadrul Societății de avocatură Ursuța și Asociații din cadrul Baroului Bihor.
„Decizia de a susține acest examen a fost una ce a venit destul de natural. Pe parcursul facultății pot spune că am avut o înclinație aparte spre această profesie juridică, probabil datorită proceselor simulate la care am participat, dar și datorită stagiului de practică pe care l-am făcut începând cu anul 3 în cadrul unui cabinet de avocat. Cumulate, toate aceste experiențe m-au făcut să simt că m-aș potrivi în această profesie și ar fi palpitantă pentru mine.”, declară Narcisa.
Un exemplu de ambiție și perseverență, în vara anului 2022, după finalizarea studiilor de licență și pregătirea în paralel pentru examenul de admitere în profesie, tânăra s-a înscris și la cursurile de Masterat din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, specializarea „Drept civil și procedură civilă”.
„Pe parcursul anilor de studiu, dreptul civil a fost cel care m-a atras cel mai mult, considerându-l mai ofertant, motiv pentru care oportunitatea de a aprofunda această materie nu puteam să o las să îmi scape. Am finalizat masteratul în vara acestui an, iulie 2023. Pot spune că a fost destul de solicitant având în vedere că desfășuram în paralel multe activități: primul an de stagiatură, cursurile de pregătire și perfecționare INPPA, cursurile de masterat, activități de voluntariat și alte activități de dezvoltare personală.”, mai povestește Narcisa.
Activitatea de voluntariat s-a concentrat în ultima perioadă în principal pe acțiunile din cadrul Oradea Debate Society, grup al cărei baze le-a pus în anul II de facultate și în cadrul căruia a fost președinte timp de trei ani. Această activitate de voluntariat urmărea continuarea activității ca debater începută în liceu, grupul creat fiind unul dintre cele trei de acest tip existente în țară, alături de BBU Debate Society din Cluj și Bucharest Debate Society.
„Prin Oradea Debate Society am încercat să creăm studenților un cadru confortabil în care să își depășească frica de a vorbi în public și de a-și îmbunătăți raționamentele. Am simțit că o asemenea activitate este indispensabilă unui student la drept, având în vedere că la finalul facultății pentru a profesa în domeniu, pe lângă cunoștințe, ai nevoie de un set de aptitudini pe care nu le poți dobândi altfel decât prin exercițiu practic.”, ne spune Narcisa.
Cât despre urmarea studiilor doctorale, Narcisa afirmă că decizia o avea întipărită în gând din momentul finalizării studiilor de licență și știa că până acolo, trebuia să finalizez masterul-o condiție de admitere la doctorat, dar era nevoită să găsească un domeniu/temă de cercetare și o școală doctorală, lucruri ce au fost o reală provocare.
„A fost o reală provocare, ca tânăr absolvent și avocat stagiar să mă gândesc la această etapă, dar cu sprijinul celor din jur, am descoperit ușor răspunsurile și am făcut pașii necesari în direcția aceasta. Faptul că voi urma aceste studii în cadrul Universității „Nicolae Titulesc” din București, îl văd ca o nouă provocare, dar în același timp și ca pe o oportunitate întrucât voi cunoaște persoane pasionate de cercetare ca și mine, și voi învăța de la profesori de renume. Pentru mine, doctoratul este o încununare a muncii realizate în toți acești 5 ani de studiu. Este o șansă de aprofundare efectivă a cunoștințelor, o specializare, un plus valoare adus competențelor mele. Îl fac pentru că îmi doresc să evoluez și să cercetez domeniul dreptului pentru a-mi lăsa și eu amprenta.
În plus, mereu am avut deschidere spre studenți și m-aș simți confortabil în domeniul universitar, sens în care, o carieră didactică este ceva ce pot fructifica mai târziu, ca urmare a studiilor doctorale. Domeniul de studiu pe care îl voi cerceta în anii de doctorat este Dreptul contravențional și procedurile în dreptul public. Realitatea conștientizată odată cu intrarea în profesie mi-a subliniat că în acest domeniu există vaste aspecte nereglementate, fiind multiple interpretări asupra normelor de drept, iar provocările acestei ramuri mi-au stârnit curiozitatea.”
Cel mai greu în viziunea doctorandei e jonglarea între activități și menținerea unui echilibru în așa fel încât să le ducă pe toate la împlinire într-un mod de care să fie satisfăcută, dar e convinsă că va reuși având în vedere sprijinul celor din jur, dar și doza de entuziasm și puterea de muncă de care dă dovadă la cei 24 de ani.
„Ce aș vrea să spun în final este că, reușita mea nu este una personală, fiind de fapt una ce se datorează tuturor celor care m-au format și care și-au lăsat amprenta asupra mea, făcându-mă să îmi doresc mereu mai mult și să nu las nicio oportunitate să îmi scape.”, transmite în final tânăra doctorantă Narcisa Dărăban.
Îi dorim tinerei doctorande mult succes și putere de muncă, un drum frumos și realizări pe măsură.