Numărul celor care au recunoscut că li s-a cerut mită în spitale a crescut în ultimele luni, potrivit statisticilor, realizate de graphs.ro. Studiul a fost realizat pe baza formularelor completate de pacienți.
În județele cele mai sărace se înregistrează cea mai mare șpagă. Bolnavii dau spagă la medic în aproape toate județele țării. Studiul a fost realizat pe baza formularelor completate de pacienți.
prea bună nici în Bihor unde şi aici procentul mitei depaşteşte 2,5%.
Harta publicată în septembrie arată că cea mai gravă situație este întâlnită în județul Teleorman, unde 5,2% dintre cei care au completat chestionarul afirmă că li s-a cerut șpagă. Acesta este urmat de județele Brăila (4,84%), Caraș-Severin (4,71%) și Giurgiu (4,55%), Vrancea, Dâmbovița, Ialomița/
”Chiar mă bucur ca <<Harta Șpăgii>> a ajuns un subiect național. Mai nou cu apariții și la Televiziunea Națională – TVR.Dar cel mai important este nu doar existența unei hărți frumos colorate ci și un mecanism de follow-up a cazurilor în care pacienții raportează că li s-a cerut șpagă.După cum v-am zis, Ministerul Sănătății se pregătește să schimbe chestionarul înlocuind cele două întrebări referitoare la șpagă (9. dacă vi s-a cerut și 10. dacă doriți să raportați) cu una singură:<<8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?cu mențiunea:(dacă s-a răspuns DA la întrebarea 8, persoana chestionată va primi următorul mesaj)
Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autorităţile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătăţii prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de email: ”integritate@ms.ro>>.
Iar aceste sesizări vor fi trimise mai departe.
Totuși m-aș mira ca multă lumea să își ia din timp să facă astfel de plângeri elaborate, așa că important ar fi ca Ministerul Sănătății sau autoritățile să îi contacteze din PROPRIE INITIAȚIVĂ pe cei ce doresc să raporteze fapte de corupție, pentru a ușura procesul.
dică dacă răspund <<DA>> să poată să își lase niște date de contact să îi intrebe cineva de sănătate. La propriu și la figurat…Cât timp proiectul este în transparență putem să le trimitem sesizări și idei în acest sens la integritate@ms.ro. Dar trebuie să ne grăbim deoarece cele 10 zile de la publicare în care se pot trimite sugestii se vor termina duminica aceasta (8 octombrie).Eu unul am să le scriu un mail, iar dacă aveți idei cu ce s-ar putea îmbunătății chestionarul mi-ar plăcea să le aud, spune Drogos Vansa , inițiatorul acestei hărți.