Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment unic în România, care aduce în atenţia publică poveştile de succes ale liderilor educaţionali din şcoli. Anul acesta, peste 200 de directori din aproape toate judeţele ţării au aplicat pentru unul dintre cele patru premii.
Directorii care au reușit, prin viziunea lor, să schimbe școala și comunitatea din care fac parte. Alexandru Octavian Mihai Stoica, directorul Liceului Don Orione Oradea și Matei Adrian Botici, directorul Școlii Gimnaziale Alexandru Roman din Aușeu sunt cei doi bihoreni nominalizați la Gala Premiilor pentru Directorii Anului care a avut loc aseară la Ateneul Român în organizarea Asociației Pentru Valori În Educație. Au fost nominalizați 15 directori. “Educația este artă, știință și conștiință” , spune directorul Alexandru Stoica. –Este considerat omul care sfinteste locul în Don Orione. <Suntem recunoscatori că sunetul orionin se aude la nivel național … suntem constienti ca pentru a deveni remarcabili avem nevoie de educație precum de aer>, a transmis școala orădeană imediat după gală.
Matei Adrian Botici este absolvent de Matematică al Universității de Vest din Timișoara, are experiență demonstrată de lucru în managementul educației,cunoștințe în dezvoltarea organizațională, în formarea profesorilor, cercetare și leadership educațional. Directorii participanti au reusit prin prezenta lor sa ne reaminteasca ca scoala poate schimba comunitatea, iar educatia poate aduce plusvaloare in lume.
Raluca Mariana Cozma, de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” (Iași) este Directorul Anului 2023! Vasile Benedek, de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” (Șimleu Silvaniei, Sălaj) este Directorul Anului 2023 pentru Inovare! O școală cu 0% șomaj în rândul absolvenților, cu un număr dublu de elevi înscriși față de 2020 și cu proiecte care îi ajută pe tineri să se perfecționeze în domeniul agriculturii. Diana Brătucu, de la Școala Gimnazială „Traian” (Craiova, Dolj) este Directorul Anului 2023 pentru Antreprenoriat! La începutul mandatului, și-a propus ca școala să devină ”O școală a încrederii care își valorizează toți elevii și le oferă pregătire pentru viață, pentru viitor!” Rosemarie Delia Cocoană, de la Școala Gimnazială Eșelnița (Eșelnița, Mehedinți), este Directorul Anului 2023 pentru Egalitate de Șanse! Aceasta a reușit să depășească stereotipiile privind elevii romi sau pe cei din familii defavorizate, integrându-i în proiecte educaționale și oferindu-le resursele necesare învățării. Inițiativele ei au avut un impact semnificativ asupra comunității școlare, devenit un spațiu sigur și primitor pentru toți copii.
<A fost o seară minunată, pe care o vom păstra mult timp de aici încolo. O seară a poveștilor care pot schimba lumea, a oamenilor care au demonstrat că se poate, o seară dedicată, de fapt, tuturor generațiilor viitoare… Vă mulțumim că ați fost alături de noi și sperăm ca ceea ce s-a întâmplat la Ateneu în această seară să vă inspire în drumul vostru. Le mulțumim tuturor partenerilor și oamenilor care au făcut posibilă această Gală, tuturor copiilor care ne-au fost alături, directorilor, profesorilor, reprezentanților oficiali, oamenilor care și-au oferit din timpul lor pentru a celebra încă un pas făcut spre o educație mai bună. Putem doar împreună>, a transmis AVE România
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a afirmat că toţi directorii de şcoală prezenţi la evenimentul organizat de AVE “sunt modele” şi merită “recunoştinţa unei ţări întregi”.
“Orice aş spune eu în seara asta despre directorii de şcoală şi despre rolul acestora ar putea să pară formal şi aţi putea să credeţi că o fac din datorie şi pentru asta mă aflu aici. (…) Cu siguranţă că toţi cei prezenţi aici în această seară sunt modele. Am cunoscut în această seară oameni minunaţi, oameni care merită cu vârf şi îndesat prezenţa lor în această seară şi în această sală recunoştinţa unei ţări întregi. Şi chiar dacă directorii de şcoală nu sunt în acest moment în cea mai fericită perioadă din viaţa lor, având în vedere în primul rând volumul mare de muncă pe care ştim că noi, de la Ministerul Educaţiei, îl cerem, faptul că sunteţi prezenţi aici şi că faceţi schimbare în jurul dumneavoastră merită recunoştinţa şi aplauzele noastre”, a declarat Sorin Ion. Pentru fiecare categorie, sunt urmărite criterii diferite de eligibilitate. Pentru Inovare, sunt căutaţi liderii care gândesc altfel, găsesc soluţii inovatoare, abordează într-un mod cu totul diferit o problemă cronică a şcolii pe care o coordonează. La categoria Antreprenoriat, sunt premiaţi directorii ale căror iniţiative demonstrează eficienţă antreprenorială în situaţii în care resursele nu sunt suficiente iar la Egalitate de şanse, directorii care reuşesc să aducă mai aproape de şcoală elevii vulnerabili din comunităţile lor. Marele premiu este acordat acelui director de şcoală care surprinde prin calităţi de leadership excepţionale, viziune şi rezultate remarcabile care fac o diferenţă pentru copii.