Urmare a atacurilor teroriste din Israel soldate cu numeroase victime, Ministerul Sănătății a lansat un apel către personalul medical care dorește sa se înscrie ca voluntar pentru tratarea răniților și completarea echipelor medicale, în funcție de eventuale solicitări ale părții israeliene.
Ministrul Sănătăţii a anunţat la Braşov, într-o conferinţă de presă, că România este pregătită să trimită ajutor medical în Israel, dacă este cazul, şi a precizat că a luat legătura şi cu Ambasadorul Statului Israel în România, care a contactat ministrul Sănătăţii. În plus, ministrul Rafila a precizat că a luat legătura şi cu directorului unui spital din sudul Israelului, pe care îl cunoaşte personal şi acolo au sute de răniţi. ”Situaţia era critică, ei au un sistem de sănătate foarte bine organizat dar în mod evident, dacă vor fi solicitări legate de echipe medicale, de chirurgi, de anestezişti, de terapie intensivă, chiar avem o ofertă din partea Societăţii Române de Terapie Intensivă pentru organizare, împreună cu ei, a unor echipe medicale, le vom organiza în foarte scurt timp”, a precizat ministrul, citat de News.ro. Alexandru Rafila a mai adăugat că la Ministerul Sănătăţii este un site funcţional unde voluntarii se pot înscrie. ”De asemenea, vom încerca să avem o cantitate de sânge, în scurt timp şi orice, nu ştim cum vor evolua lucrurile în zonă, să sperăm că intensitatea şi numărul de victime vor scădea dar nu poţi să ştii (..) Noi avem toată deschiderea, mai ales că la rândul lor, cei din Israel ne-au oferit sprijinul atunci când am avut orice fel de incident care a afectat sănătatea publică, inclusiv cel de la Crevedia”, a mai spus Alexandru Rafila.
Conform ministrului, peste o mie de cadre medicale din România şi-au exprimat disponibilitatea de a merge să acorde asistenţă medicală în Israel, în condiţiile în care această ţară se află într-un conflict armat.
”Înscrierile merg foarte rapid. Am avut aceeaşi reacţie foarte bună şi atunci când a fost cutremurul acela major în Turcia. Peste o mie de persoane s-au înscris, medici şi asistenţi medicali. Trebuie să fii pregătit, să poţi face şi să trimiţi astfel de echipe, dacă este cazul, e bine să existe şi ca un exerciţiu de solidaritate umană astfel de lucruri. Aţi văzut că şi la spitale din Israel personalul a venit la lucru fără să îi cheme nimeni. Să ştiţi că şi la noi s-a întâmplat la fel, când s-a întâmplat la Crevedia” a declarat Alexandru Rafila, la Medika Tv.
Conform acestuia, inclusiv asociaţii profesionale ale medicilor şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini medicii din Israel, în contextul stării de război, Rafila dând ca exemplu, în acest context, Societatea Română de ATI care s-a declarat pregătită să participe la constituirea de echipe medicale.
Ministrul a explicat că ajutorul constând în personal medical va fi trimis ”numai la cererea statului Israel”, iar mobilizarea este una preventivă pentru ca, în caz că va fi necesar acest ajutor, să poată fi trimis cât mai repede.
A