3 Minute pentru Viața este un proiect inițiat de șapte tineri de acțiune, dezvoltat în cadrul programului Leaders Experience, program organizat de catre Fundația Leaders.
Din echipa fac parte: Patrica Moraru, studentă a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, Mihăiță Chistol și Daria Grigoras, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie Iași, Andrei Georgescu, coordonator operațional în domeniul logistic, Sânziana Olteanu, consultant în Tehnologia Informației, Cătălin Nastasa, inginer și Bianca Stoian, asistent manager Hospice Casa Speranței.
Aceștia și-au unit forțele, iar împreună cu Asociația Caravana cu Medici doresc să facă bine comunității prin proiectul 3 minute pentru viață. Proiectul își propune:
– amplasarea a trei defibrilatoare automate externe în trei localități turistice intens tranzitate din România, cu acces redus la serviciile medicale de urgență;
– instruirea localnicilor zonelor vizate în acordarea primului ajutor obiectiv realizat cu ajutorul Asociației Caravana cu Medici;
– promovarea educației pentru sănătate în mediul rural.
Având în vedere numărul crescut al cazurilor de stop cardio-respirator și distanță mare între localitate și sediul celor mai apropiate echipaje de prim-ajutor, comuna Roșia din județul Bihor a fost aleasă ca primă localitate pentru implementarea proiectului.
O parte din echipa proiectului a fost prezentă la Festivalul Straița Plină din Roșia, desfășurat în perioada 30.09-01.10.2023, unde sute de localnici curioși au învățat manevrele salvatoare de viață.
Motivația acestui proiect vine după ce în România au loc în medie 26.000 de cazuri de atac cardio-respirator în afara spitalului, iar rata de supraviețuire este mai mică de 8%, dar se triplează atunci când manevrele de prim ajutor sunt instituite în mai puțin de trei minute. Sistemul public actual nu poate asigura un timp de răspuns atât de scurt așa că soluția e înarmarea comunității cu resurse ce să permită martorilor la accidente să aducă timpul de răspuns mai aproape de trei minute.
Utilizarea unui defibrilator automat extern in aceste prime minute crește șansele de supraviețuire ale victimei cu 50-70%, iar fiecare minut de întârziere scade sansele cu 10 pana la 12 procente.
“Din acest motiv, este foarte important ca populația să fie pregătită și să știe să acționeze într-o situație de urgență ca aceasta. Câteva minute pot face diferența între viață și moarte.”, ne transmit responsabilii proiectului.
Link donații: https://gogetfunding.com/3-minute-pentru-viata/