Societăţile care desfăşoară activităţi în domeniul HoReCa ar putea să nu plătească impozitul specific pentru o perioadă de 90 de zile. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. Pe lângă aceasta, mai sunt prevăzute scutiri de la plata TVA pentru achiziţii de măşti de protecţie şi ventilatoare mecanice, dar şi acordarea de bonficaţii pentru contribuabilii care îşi achită impozitele până la termenele scadente prevzute de lege.
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 zile. Iniţiatorii au prevăzut şi modul de calculare a impozitului pe acest an în urma aplicării acestei scutiri:
„Contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr.170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 zile.”
În proiect mai este prevăzut şi faptul că firmele care intră sub incidența prevederilor art. IX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, scad și perioada în care au întrerupt activitatea total sau parțial din cauza stării de urgență.
În actul propus dezbaterii publice este anunţată scutirea de TVA cu drept de deducere a livrărilor de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, efectuate către instituțiile publice responsabile cu constituirea acestei rezerve, până la data de 1 octombrie 2020. Aceeaşi măsură este propusă şi pentru importurile și achizițiile intracomunitare de astfel de produse.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede şi măsuri de susţinere pentru operatorii de jocuri de noroc:
„Taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu completările și modificările ulterioare, nu sunt datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, conform prevederilor legale în vigoare.”
Alte prevederi se referă la acordarea unor bonificaţii de 10% pentru contribuabilii care îşi achită impozitele până la termenul prevăzut de lege, dar şi prelungirea până pe 25 octombrie a scutirii de plată a unor dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă – necesar pentru “a asigura resurse financiare suplimentare contribuabililor” şi pentru “prelungirea aplicării unor măsuri fiscale benefice mediului de afaceri” – poate fi citit mai jos: