Asta a decis azi în Cameră preliminară Curte de Apel Oradea, după ce Tribunalul Bihor a invocat incompatibilitatea a patru magistrați în cauză.
Pentru a-și putea preciza poziția, existând interesul legitim de a-l vedea arestat preventiv pe cel care i-a ucis copilul printr-o neglijență criminală, respectiv pe tânărul Alexandru Buciuman, Luiza Chiva, mama lui Horia Chiva cere, prin avocații Răzvan Doseanu și Cosmin Buta, ca legiuitorul să-i ofere persoanei vătămate aceleași drepturi ca și inculpatului și procurorului. Excepţia de neconstituţionalitate va fi ridicată în faţa Tribunalului Bihor, ales de Curtea de Apel Oradea să judece contestaţia procurorilor cu privire la măsura dispusă de Judecătoria Oradea, respectiv schimbarea arestului preventiv în arest la domiciliu a șoferului ucigaș. Tribunalul Bihor poate dispune sesizarea Curţii Constituţionale, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor şi opinia instanţei asupra excepţiei.
În acest dosar, Tribunalul Bihor a sesizat Curtea de Apel Oradea, cerând să desemneze o altă instanţă egală în grad. Motivul invocat a fost că patru judecători ai Secţiei penale : Liviu Ardelean, Simina Corlăţeanu,Georgeta Ciungan şi Crina Muntean, au formulat declaraţii de abţinere. Aceștia s-au declarat incompatibili fiindcă au judecat măsuri preventive în fază de urmărire penală.
Curtea de Apel Oradea a decis azi, în camera de consiliu că: < respinge cererea formulată de Tribunalul Bihor privind desemnarea altei instanţe egale în grad în vederea soluţionării cauzei penale înregistrate sub dosarul nr. 15504/271/2023/a1.2, având ca obiect contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi de Chiva Maria-Luiza împotriva încheierii penale din 20 octombrie 2023 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Oradea în dosarul nr. 15504/271/2023/a1.3. DEFINITIVĂ>.
Reamintim că în acest dosar, mama băiatului, Luiza Chiva, prin avocaţii Răzvan Doseanu şi Cosmin Buta au ridicat o exceție de neconstitușionalitate, prin care doresc modificarea Codului de procedura penală în favoarea părților vătămate, prin declararea ca neconstitutională a dispoziţiilor legale care nu permit în mod expres persoanei vătămate să pună concluzii pe măsurile preventive dispuse în cauză şi să declare contestaţie la încheierile asupra măsurilor preventive.În prezent, de acest drept se bucură doar inculpaţii şi procurorii. ceea ce e de naturî să lezez drepturile victimelor, fiind o limitare a accesului liber la justiţie.
Hotărârea de azi a Curții de Apel Oradea:
Pe aceeași temă :