Pe ordinea de zi a Secției pentru procurori a CSM a figurat cererea de radiere sancţiune disciplinară a fostului procuror Gavra Viorel-Gheorghe . Iată decizia instanței: Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat intervenită radierea de drept a sancțiunii disciplinare aplicate domnului GAVRA VIOREL GHEORGHE, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul
Bihor. (unanimitate). În 2011, Viorel Gavra se declara “cel mai reclamat magistrat din Bihor din toate timpurile”.Viorel Gavra a fost procuror din 1982, înainte de Revoluție a fost reclamat, sub anonimat, de fostul său șef care credea că îi dorește poziția.
Acum 10 ani, aceeași secție a respins recursul formulat de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, în dosarul pe care acesta l-a deschis împotriva hotărârii secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care s-a decis ca prim-procurorul Viorel Gavra să fie revocat din funcţie şi exclus din magistratură.CSM a admis acţiunea formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva magistratului orădean şi a luat cea mai aspră sancţiune, aceea a excluderii lui Viorel Gavra din magistratură. Procurorul a fost cercetat la acea vreme pentru abateri disciplinare, printre care şi pentru că ar fi intervenit într-o anchetă ce o viza pe soţia sa.
Acţiunea împotriva prim-procurorului a avut la bază o sesizare a procurorilor DNA Oradea şi a fost declanşată în primăvara lui 2012. Ulterior, pe 6 iunie, Viorel Gavra a fost suspendat din magistratură până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare aflate pe rolul secţiei.
În esenţă, lui Gavra i se impută exercitarea cu rea credinţă a funcţiei şi imixtiunea în activitatea altui magistrat, fiind acuzat că a făcut intervenţii în dosarul soţiei, atât direct, cât şi prin intermediari. Documentul nu a fost făcut public de către CSM dar, anchetatorii ar fi reclamat că prim-procurorul Viorel Gavra i-ar fi sugerat procurorului DNA Ciprian Man să disjungă ancheta în cazul soţiei sale, Marianei Gal, acuzată de trafic de influenţă, pe motiv de lipsă de probe, şi să o trimită în judecată doar pe o altă inculpată, Rodica Mangra, iar ulterior să o exonereze de vină şi pe aceasta, scria ebihoreanul.ro la vremea respectivă.
Premieră
După 12 ani, soția fostului prim-procuror Viorel Gavra, Mariana Gal a câștigat anul trecut la Curtea Europeană a Drepturilor Omul în cauza Gal împotriva României. Luju.ro scrie că este <o premiera la Consiliul Superior al Magistraturii: Sectia pentru procurori a dispus cea dintai radiere a unei excluderi disciplinare dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat Decizia nr. 363/2022, in care CCR a impus ca magistratii exclusi sa poata cere revenirea in sistem. Amintim ca decizia a fost transpusa de catre Catalin Predoiu in noul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2022), stabilindu-se un termen de radiere de trei ani, la fel ca in cazul celorlalte sanctiuni disciplinare>.
Rar, mai mare secatură decit “amicul” Gavra! Pentru cei care cunosc dedesubturile sistemului judiciar, excluderea însemna, la acea vreme “Nu te bagam în pușcărie, cum ai merita, ca să nu facem justiția de râs!”.. Ma întreb la ce i o folosi radierea sancțiunii…