Oficialități, dar și zeci de binefăcători din Italia au participa la emoționanta celebrare a 20 de ani de existență a Casei de copii Margherita din Telechiu.
Așezământul a fost înființat în 2003 pentru facilitarea adopțiilor copiilor orfani, dar s-a transformat într-un cămin pentru câteva generații de copii. Unii au ajuns la casele lor, cu familii, alții au fost adoptați, alții reintegrați în familie.În prezent, trei asistenți maternali se ocupă de îngrijirea copiilor. Celor majori care nu sunt la casa lor, li se oferă locuințe sociale până se pun pe picioarele lor. <Am toată admirația și recunoștința pentru Asociația Charitatis Sf. Nicolae, condusă de părintele Gavril Buboi, protopopul greco-catolic al Oradiei, pentru efortul de a sprijini acești copii să se integreze în societate>, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Dumitru Țiplea, prezent la eveniment. Conducerea asociației „Charitatis Sf. Nicolae” din Oradea a fost oferit invitaților de onoare plachete aniversare și a fost plantat un stejar în curtea Casei Margherita din Telechiu.
„Prin dragoste, credință și speranță, căutăm Împărăția lui Dumnezeu, iar toate celelalte ni se adaugă. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, pe acești copii, tineri, care au o speranță și un vis: probabil că visurile lor vor deveni în timp realitate cu ajutorul Domnului! Maica Sfântă să vă ocrotească!”: a spus Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, sâmbătă, 4 noiembrie a.c., la Telechiu, în cadrul unei întâlniri cu binefăcătorii și beneficiarii Casei Margherita, când a binecuvântat această casă la douăzeci de ani de existență în Eparhia de Oradea. Aici, peste 35 de copii au crescut alături de familia parentală – Ana, Alexandra și Gheorghe Scorțe – susținuți de asociația „Charitatis Sfântul Nicolae” a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în colaborare cu două asociații din nordul Italiei. La evenimentul festiv au fost alături de copii și îngrijitori, numeroase persoane din Oradea și zeci de binefăcători veniți din Italia atât în acest scop, cât și pentru a oferi luni, 6 noiembrie a.c., 25 de burse elevilor Liceului Greco-catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Conform Biroului de Presă al EGCO, PS Episcopul Bercea a apreciat„munca pe care cei care locuiesc aici o fac pentru acești copii. Probabil că nu realizăm noi în totalitate cât este de important acest lucru din punct de vedere spiritual înainte de toate. Dincolo de latura materială – îi salvăm dintr-o situație delicată, pe care ar putea să o trăiască altfel – este latura spirituală. Aici li se oferă o casă și găsesc un gând bun, o Înviere, un sfat și o rugăciune – iar acestea rămân pentru toată viața. Celelalte, fiecare dintre noi știm, putem avea o situație materială mai mult sau mai puțin bună, poate să ne meargă în viață bine sau mai puțin bine, dar dacă avem acest fundament spiritual, cu adevărat aceste lucruri ne coordonează și marchează viața fiecăruia dintre noi. Doresc să mulțumesc pr. Gavril Buboi, președintele asociației Charitatis Sf. Nicolae, părintelui Olimpiu Todorean, director executiv, familiei Scorțe, pr. Romeo Polac, pentru că s-au gândit să facă acest lucru. Doresc să mulțumesc domnului Alberto Pasini, lui don Alfredo Savoldi, și tuturor italienilor care ne-au fost aproape și în continuare rămân aproape de noi pentru a fundamenta viața acestor copii în dragoste, în credință și în speranță. Dacă aceasta există, toate celelalte – spune Mântuitorul – vi se vor adăuga. Prin dragoste, credință și speranță, căutăm Împărăția. Și atunci, căutând Împărăția, toate celelalte ni se adaugă. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, și pe acești copii, tineri, care au și ei o speranță și un vis: probabil că visurile lor vor deveni în timp realitate cu ajutorul Domnului! Maica Sfântă să vă ocrotească, dragi copii, îngrijitori, preoți care vă ocupați de acest centru!”.
În limba italiană, Preasfințitul Virgil a mulțumit binefăcătorilor italieni, aducând un omagiu celui care a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect, don Antonio Rossi, și „care acum, privește din Ceruri la acești copii!”.„Această casă nu s-a născut ca să fie un loc de rezidență pentru copii pe o durată lungă. La vremea respectivă, erau foarte aglomerate centrele de protecție a copiilor, fiind în curs adopția națională și internațională. Noi am constatat atunci adesea cei care se ocupau de adopție nu reușeau să pună împreună copiii cu viitori lor părinți. Cu Don Antonio Rossi – Dumnezeu să îl odihnească în Pace – ne-am gândit la o soluție în care viitori părinți să poată sta cu copiii pe care urmau să îi adopte. Așa a luat naștere proiectul. Ulterior, cu restricționarea la nivel european a adopțiilor, copiii au devenit rezidenți, însă au rămas pentru o perioadă mult mai lungă la noi. Așa se face că sunt copii care au crescut aici de la un an și jumătate, devenind majori. Unii au ieșit din sistem, fiind astăzi căsătoriți, la casa lor, cu copii. Unii se află în satele din împrejur, alții în Italia, Spania, Belgia. Unii au fost reintegrați în familie, alții au fost adoptați, atât în țară, cât și în străinătate. Unul dintre ei este astăzi student la Universitatea Gregoriana din Roma, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Alții sunt aici, pe lângă noi și îi ajutăm să își găsească un loc de muncă.”
Conform biroului de presă al BGCO, Președintele ONG-ului italian Famiglia e Solidarità, domnul Alberto Pasini, a mulțumit încă o dată autorităților prezente, familiei Ana, Alexandra și Gheorghe Scorțe pentru acești 20 de ani „în care au iubit această casă, i-au iubit și îngrijit pe acești copii, au depășit nenumărate dificultăți, zi după zi, fără să renunțe”. O mare recunoștință a fost adusă de prietenii italieni PSS Virgil Bercea, care și-a manifestat iubirea și apropierea față de acești copii cu orice prilej, și pr. Gavril Buboi, fără de care „nu am fi putut nici măcar să ne imaginăm acest proiect, iar datorită dânsului l-am implementat pentru atât de mulți ani. Tuturor, vă mulțumesc pentru că ați iubit această casă!” – a încheiat domnul Pasini, reiterând o frază celebră care spune că «pentru ca răul să triumfe este de ajuns să renunțe oamenii buni la acțiune». „Noi nu am renunțat – a spus el – am acționat și am crezut că ceva bun se putea face. Auzeam recent un interviu al Papei Francisc în care spunea că sunt două lucruri fundamentale pentru un creștin: adorația și slujirea. Serviciul în slujba aproapelui, l-am desfășurat, avem nevoie de adorația care ne pune în comuniune cu această Mamă Universală, Biserica, prin care Tatăl ne arată că iubește pe toți ca și cum am fi copii. De neuitat este entuziasmul cu care toți cei care au contribuit din Italia – unii dintre ei nu astăzi nu mai sunt printre noi – oferind forța și energia necesare pentru ca acest proiect să se poată realiza. Vă mulțumesc, o îmbrățișare tuturor!”
Don Alfredo Savoldi, vicar episcopal al Diecezei de Brescia, președintele asociației Chiese dell’Est a mărturisit că vine la Telechiu de ani și ani, iar „ceea ce totdeauna i-a plăcut cel mai mult este că „aici nu e o instituție, este o familie. Și vă mărturisesc că mă simt totdeauna foarte bine cu Ana, Alexandra, cu Gheorghe și cu toți ceilalți”.