Formaţia orădeană de hard rock Metropol sărbătoreşte, în 29 noiembrie, 55 de ani de la primul concert, anunţând pentru această ocazie apariţia unui disc LP dedicat (în limba maghiară) şi un concert aniversar sine die pe care doresc să-l susţină în acest an.
“Sunt 55 de ani de când a luat fiinţă formaţia de rock Metropol în Oradea, una din cele două mari formaţii de muzică rock din România care au scris istoria rock-ului în România şi cu această ocazie a fost lansat al şaptelea LP al formaţiei sub denumirea Metropol Group 55 ani de rock, în care sunt lucrări de-ale formaţiei de-a lungul timpului. Acum vă prezentăm acest LP şi ne străduim şi lucrăm pentru ca lansarea cu adevărat a acestuia să aibă loc cu ocazia unui concert, dar deocamdată acesta este un plan. În momentul în care vom avea informaţii concrete referitoare la posibilitatea concertului, vă vom anunţa,” a declarat, în conferinţă de presă, membrul fondator al formaţiei, Virányi Attila (chitară bass, voce).
La conferinţa de presă organizată vineri au participat alături de Virányi Attila – care este şi inginer de sunet, Orbán András (chitară, voce), Trendler Jozsef (tobe) şi organizatorul Szeidler Andras. A lipsit Dobos Jozsef, solistul vocal, chitarist, singurul din grup care nu este orădean, fiind născut în Târgu Mureş.
“Primul concert Metropol a avut loc în 29 noiembrie 1968, acesta a fost afişul cu care s-a făcut reclamă, pentru acea vreme foarte revoluţionar mai ales că nişte tovarăşi au tradus mot-a-mot concert beat şi au spus că aşa ceva nu se poate permite la Oradea. Dar asta era deja prea târziu pentru că afişele erau lipite pe străzi,” a rememorat Virányi Attila.
Concertul lor a avut loc aşadar la Clubul IEMB, pe Calea Clujului, spaţiu care în prezent se află în reabilitare şi care, probabil într-o lună, va fi redat publicului, renovat complet şi transformat într-un centru cultural, realizat în parteneriat cu oraşul înfrăţit Debreţin.
Noul disc LP pe vinil, apărut săptămâna trecută sub egida Moiras, este o retrospectivă ce conţine şi piese de pe primul lor mic disc.
“Coperta conţine un insert cu afişele apărute în anii 1970-80, o colecţie unică cu primele posteruri ce au apărut pe scena rockului românesc. Pe faţă avem logo-ul foarte cunoscut al semnului de circulaţie 66, noi suntem încă la 55, puţin modificat, dar cu un logo al Metropolului pe care îl folosim din anii 1980, lucrare a arhitectului Traian Cosma, care a trăit o vreme în Australia, dar care de 10-15 ani trăieşte aici cu noi, la Oradea. Track list-ul pe partea A conţine materialul acelui single apărut în 1974, toate cele patru piese planificate, inclusiv cea cenzurată de Electrecord. Plus două track-uri care sunt bonusul discului, mai ales că unul a apărut pe disc românesc şi are un titlu relevant, Averea palmelor goale. Partea B conţine cinci piese dintr-un concert susţinut la Odorheiu Secuiesc, în festivalul Siculus, din 2021, la 50 de ani de când am apărut prima dată în acest festival,” a declarat Virányi Attila.
Cele circa 300 de discuri puse la vânzare pe internet sunt numerotate, o tradiţie a editurii de a vinde asemenea exemplare pentru colecţionari.
Perioada foarte activă a trupei s-a încheiat în 1987, după apariţia celui de al treilea disc propriu, primul lor album fiind Égig érhetne az ének (Sunetul în zbor) ce apare în 1978, considerat primul disc rock maghiar din Transilvania.
După 1990, se reunesc sporadic pentru concerte în Ungaria sau România. Printre cele mai recente se numără concertul aniversar 50 de ani, din luna mai a anului 2018, în cadrul Zilelor Maghiare Bănăţene sau cel pentru a marca 55 de ani ai trupei, care a avut loc pe 15 august 2022, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.