Luni, 13 noiembrie 2023, studenții din cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative, de la Universitatea Agora din municipiul Oradea, programele de studiu de licență Drept și masterat Științe penale și Criminalistică au participat la întâlnirea organizată de biroul Cercului științific studențesc de Drept penal coordonat de conf. univ. dr. Laura-Roxana Popoviciu în colaborare cu Centrul de Consiliere și Orientare în carieră coordonat de lect. univ. dr. Laura-Dumitrana Rath-Bosca. Întâlnirea a fost dedicată unui subiect interesant și generos din domeniul dreptului penal: “Subiecții infracțiunii”.
Astfel, discuțiile au evidențiat importanța cunoașterii aspectelor teoretice și practice ale temei, concept de bază al dreptului penal.
Evenimentul a avut două părți principale.
În prima parte, invitatul special, avocat Cosmin Buta, Baroul Bihor, a prezentat conceptele și considerațiile esențiale și particulare ale temei supuse dezbaterii.
În continuare, invitatul a prezentat multiple cazuri practice cu participanți la săvârșirea infracțiunii, de la cele mai ușoare infracțiuni, până la cele mai grave.
În a doua parte, studenții au avut ocazia să îi adreseze întrebări invitatului și au avut ocazia să afle mai multe lucruri practice despre infracțiuni, despre cei care le săvârșesc și despre victimele infracțiunilor.
Întâlnirea s-a încheiat cu fixarea ordinii de zi pentru următoarea ședință a cercului științific studențesc de Drept penal. Doamna conf. Laura Popoviciu a prezentat tema de dezbatere pentru întâlnirea următoare din data de 18 decembrie care se va desfășura sub forma unei sesiuni de comunicări științifice, transmit organizatorii.
“Am acceptat cu bucurie , ca de fiecare dată, această invitație. Am fost invitat și anul trecut, iar studenții au fost destul de interesați și receptivi la prezentarea părții practice a dreptului. Nu mi-am propus să îi influențez în vreun fel. Pur și simplu le-am prezentat niște situații juridice mai inedite, în care se află unii justițiabili, și i-am rugat să analizeze (să evalueze) fiecare dupa propria conștiința și rațiune situația prezentată. Mă refer aici la situații în care instanțele au dispus schimbare de încadrări juridice din infracțiunea de omor în infracțiunea de ucidere din culpă. Sau situații în care pentru infracțiunea de omor s-a dispus achitare pentru lipsa probelor.
Am discutat despre probarea formelor de participație penală, în special cea a complicității și a instigării, cu exemple de situații practice în s-a dispus achitarea pentru complicitate.” transmite av. Cosmin Buta.