Cartea lunii la Muzeul Memorial Aurel Lazăr este ”Memoria Bihorului dimensiuni cotidiene”, autori Gabriel Moisa și Cristian Culiciu.
Un volum despre viața privată a bihorenilor a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și a avut parte de lansare în această seară.Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. habil. Sorin Şipos, director al Şcolii Doctorale de Istorie a Universităţii din Oradea, iar prezentarea cărţii a fost făcută de conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Stiinţele ComunicăriiÎn cele 472 de pagini, cei doi istorici prezintă o altfel de istorie a acestei zone din perspectiva vieţii cotidiene a oamenilor. Este un text pe care autorii l-au dorit cât mai prietenos cu cititorul, o lectură uşoară pigmentată cu multe fotografii, desene, stampe de epocă şi hărți. Cititorii volumului „Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene” vor parcurge o mie de ani de istorie, pornind de la viaţa bihorenilor de la începutul mileniului al II-lea, trevând apoiu prin Renaştere şi Umanism, pentru a ajunge în epocile modernă şi contemporană.”Turist… în Oradea regilor”, „Povestea tipografiilor vechi orădene”, „Oazele termale”, „Academia de Drept din Oradea”, „Arhitecţii La Belle Epoque-ului orădean”, „Loisir şi timp liber în Bihorul interbelic”, „Un serial turnat în Oradea – Pistruiatul” sunt câteva subtitluri.
Foto: Mihaela Loredana/ Facebook
„Am pornit la drum cu teritorii ale cunoașterii aflate la cumpăna dintre mileniul I și II legate de începuturile orașului reședință de județ situat pe Crișul Repede și am încheiat cu evenimentele petrecute în decembrie 1989 la Oradea și în Bihor. Cei care vor lectura volumul pot afla astfel mai degrabă o istorie a oamenilor decât a instituțiilor, așa cum suntem familiarizați în mod obișnuit, obiectivul principal fiind acela de a-i cunoaște pe bihoreni la ei acasă de-a lungul timpului, acasă însemnând în acest caz spațiul cotidian, viața de zi de zi cu bucuriile și problemele sale”, explica Gabriel Moisa.
Muzeograful Cristian Culiciu, primul doctor al profesorului universitar Gabriel Moisa, este un „tânăr entuziast, care are ce spune”, potrivit mentorului său, şi a cărui teză de doctorat, „Sistematizarea Oradiei în perioada comunistă”, face multe referiri la viaţa cotidiană a Bihorului în secolul XX.
„Ideea acestei cărţi a fost a domnului profesor, cu intenţia să avem o carte accesibilă tuturor, care să poată fi prezentată şi turiştilor, şi localnicilor. Sunt secvenţe, puncte în timp, ca un fel de povestioare, dar cu bază ştiinţifică. Este, de asemenea, foarte bogat ilustrată, cu desene, stampe de epocă şi hărţi, ca să fie cât mai atractivă pentru public”, a precizat, pentru AGERPRES, Cristian Culiciu.