aceasta va participa cu două piese importante: un vas de argint din tezaurul de la Tăuteu şi sica dacică descoperită la Sighiştel.
Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, invită comunitatea de români din Italia să viziteze expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, găzduită de Museo Nazionale Romano – Termele lui Dioclețian de la Roma, cea mai mare și valoroasă expoziție românească organizată în afara granițelor României în ultimii 25 de ani! Expoziția este deschisă publicului în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, iar cetățenii din România și Republica Moldova beneficiază de intrare GRATUITĂ.Participarea cu cele două piese e considerată o mare realizare a Asociatia Dacia Crisius și a arheologilor și restauratorului Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal.
Sica dacică de la Sighiștel, din Judetul Bihor, e unică în antichitate și descoperită prin detecția de metale autorizată și responsabilă, a fost cerută pentru a completa o expoziție despre cultura materială a dacilor, și e prezentată alături de cele mai impresionante artefacte dacice descoperite vreodată. Artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale de către Andrei Groza prin colaborarea cu Asociația Dacia Crisius.
Evenimentul marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia. Evenimentul-fanion al anului aniversar al relațiilor diplomatice România-Italia constituie apogeul schimburilor culturale, fiind și cea mai amplă și importantă expoziție arheologică organizată vreodată peste hotare.
Tezaurul de vase din argint de la Tăuteu descoperit în anul 1970 într-o râpă spălată de ploi de către doi copii din Ciutelec a fost publicat în 1972 de profesorul și arheologul Sever Dumitrașcu. Din fragmentele recuperate au fost întregite două vase restaurate la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Acum ele reprezintă piese de rezistență în tezaurul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Tezaurul constă în două vase romane târzii din argint, o oenochoe înaltă de 64,5 şi o cană măsurând 46,4 cm, decorate în relief în tehnica au repoussé peste care s-au aplicat puncte sau contururi. Starea de conservare a fragmentelor de vase era precară, dar o restaurare laborioasă le-au adus într-o formă care face cinste oricărui muzeu din lume.Decorul constă în registre orizontale dintre care cele centrale reprezintă scene mitologice. La nivelul epocii, piesele de la Tăuteu sunt situate între cele mai rafinate produse ale orfevrăriei grecești și romane. Au fost confecționate în ateliere din Imperiul roman de răsărit la cumpăna între secolele al IV-lea și al V-lea.