Preasfințitul Părinte Sofronie a fost desemnat duminică cetățean de onoare al orașului Ștei. Ceremonia a avut loc după Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul Oradiei la Biserica „Sfânta Treime” din municipiu.Titlul a fost înmânat de primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, membru de onoare în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei.
„Primesc cu smerenie titlul din partea dumneavoastră, a tuturor șteienilor, din mâinile domnului primar. Primesc această onoare pentru Biserica pe care o slujesc și o înțeleg ca pe un semn onorant adus de orașul Ștei Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Părintele Episcop.
De asemenea, ierarhul a subliniat moștenirea spirituală și culturală pe care Biserica o păstrează și o actualizează constant, scrie basilica.ro
„Nu suntem mai presus sau mai prejos față de alte popoare, dar avem din darul lui Dumnezeu rostul nostru în această parte de lume”, a spus la final Preasfințitul Părinte Sofronie.
<Anul acesta, la 1 mai, Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat slujba de sfințire a Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Ștei, după care a susținut, la Casa de Cultură Miron Pompiliu, conferința cu tema „Învierea Domnului, Paștele vieții noastre”.
Restaurarea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, construcția unei capele noi și reabilitarea celei vechi, s-au făcut de către comunitatea locală, cu binecuvântarea și ajutorul Preasfințitului Părinte Sofronie, cu sprijinul Părintelui Protopop Marian, sub conducerea Părinților Gheorghe și Adrian>, a spus primarul :teiului , Iulian Balaj.
Gemenele Aurora- Viorica Iscrulescu şi Floarea -Eugenia Galea au devenit duminică cetăţeni de onoare ai oraşului Ştei. S-au născut pe 27.08. 1936 în Oradea. În 1954 au absolvit Şcoala Media Tehnică de Cultură Fizică şi Sport- Timişoara. După care au lucrat 36 de ani ca profesor de educaţie fizică şi sport. Floarea Galea la Liceul din Reşiţa şi la Şcoala Generală din Ştei.
Poetul avocat Pașcu Balaci, profesorul univ. dr. Bâc Octavian, prof. univ. dr. Creț Nicoară, medicul dr. Dușe Traian Adrian, Vasile Blaga şi Cornel Popa sunt cetăţeni de onoare ai oraşului Ştei.Aurora-Viorica Iscrulescu la Liceul Bocşa Vasioviei, la Şcola Generală Vaşcău şi Şcoala Generală din Ştei. Ambele surori au lucrat apoi ca îndrumător al activităţii cultural-artistice la Clubul Copiilor şi la Casa de Cultură Ştei. În toată această perioadă, surorile Aurora-Viorica şi Floarea-Eugenia au fost preocupate de sănătatea şi pregătirea fizică a copiilor care le-au fost elevi. Paralel cu activitatea de la catedră, dar şi în prezenz, cele două surori îndrumă activitatea cercului de aerobic pentru mişcare a persoanelor de diferite vârste. De 16 ani activează în cadrul „Clubului Doamnelor” şi în Fundaţia „Săracul Român” fiind bune sfătuitoare şi împărtăşind de-a lungul timpului din experienţa domniilor lor, tuturor celor cu care au venit în contact. Îm cadrul fundaţiei şi-au adus aportul la ajutorarea copiilor orfani şi a persoanelor vârstnice aflate îmn dificultate.Munca depusă de cele două surori a fost răsplătită, de-a lungul timpului, cu numeroase diplome de excelenţă şi de merit. Pentru a răsplăti meritele deosebite în domeniul didactic, cultural-artistic, pentru rezultatele în activitatea instructiv-educativă. Primarul oraşului Ştei şi Consiliul local Ştei le-a acordat doamnelor Floarea-Eugenia Galea şi Aurora-Viorica Iscrulescu titlul de cetăţean de onoare al oraşului Ştei, cu prilejul zilelor oraşului Ştei. Profesorul Gheorghe Ardeleanu. Acesta s-a născut la Bucureşti în 1942 şi locuieşte în Ştei din 1972 când a venit prin transfer în interes de serviciu. A absolvit Facultatea de Litere şi Teologie din Universităţii de Vest – Timişoara în 1966. În perioada 1966-1972 a fost profesor de limba şi literatura română la Şcoala generală Batăr şi director la Căminul cultural, iar mai apoi directorul la Casa de cultură din Ştei. A condus grupul folcloric al Casei de cultură la ediţia a doua a „Zilelor Culturii populare Româneşti” din Brastilava – Slovacia, iar în 1980 a înfiinţat Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Doina Şteiului”.