Punctul culminant al vizitei Papei Francisc în Româmia , în 2019, a fost în Transilvania, pe Câmpul Libertății de la Blaj. Locul are o simbolistică aparte. Blajul este centrul spiritual al greco-catolicilor români. În oraș se afla sediul Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și reședința Preafericirii Sale, cardinalul Lucian Mureșan.
Tot în Blaj au fost create primele școli românești, care au pregătit elita românilor din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea. Acolo a fost semnat și actul de naștere al națiunii române, Supplex Libellus Valachorum. Orașul a primit supranumele de Mica Romă, dat de poetul național al românilor, Mihai Eminescu, care a studiat o vreme la Blaj. Pentru prima dată pe Câmpia Libertății s-au strâns mai mulți oameni decât în1848
„Nu voi uita niciodată Blajul!”: i-a spus Papa Francisc Preasfințitului Virgil Bercea al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, la finalul audienței generale de astăzi, 22 noiembrie a.c., din Piața „Sfântul Petru” din Vatican. PS Virgil l-a salutat personal pe Sfântul Părinte, dăruindu-i o icoană bizantină cu „Sf. Fecioară Maria și Pruncul Isus”, realizată de sr. Andreea Avram din Congregația „Preasfântă inimă a lui Isus” din Zalău. Spontan și umil, ca de fiecare dată, Succesorul lui Petru l-a primit cordial pe ierarhul orădean, sărutând engolpionul (medalion cu o icoană purtat astăzi de episcopi: bizantin al episcopului.
Foto: Eugen Ivuț, secretar episcopal și Vatican News