Începând de duminică, 21 iunie, angajatorii vor fi sancționați cu amendă de la 1500 la 3000 de lei pentru fiecare persoană care prestează muncă suplimentară. Sancțiunea este prevăzută într-o modificare adusă Codului Muncii prin Legea 85/2020. Până acum, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară era pedepsită cu o amendă unică, între aceleași limite.
Potrivit legii 85/2020 pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii:
”La articolul 260 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins: i) nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară.”
În expunerea de motive, inițiatorii modificării au invocat un studiu din 2016 care arăta că peste 35% dintre angajații români muncesc peste 40 de ore pe săptămână. Din acest punct de vedere, ne aflăm pe locul al treilea în Uniuna Europeană, după Cehia și Grecia. Într-un alt studiu, erau citate cazurile unor companii cu mii de angajați care acumulau, în total, sute de mii de ore peste limita legală.
Pe lângă impactul negativ pe care munca suplimentară îl are asupra vieții personale a angajatului, a fost precizat faptul că în reglementarea precedentă ”nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de angajați care a făcut ore suplimentare”.
Respins de Senat, proiectul a fost aprobat și trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Acesta a trimis-o spre reexaminare deputaților, invocând, printre altele, faptul că ”Parlamentul ar trebui să clarifice dacă înăsprirea sancțiunii pentru încălcarea dispozițiilor privind munca suplimentară vizează doar situația urmărită de inițiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică și altor situații ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.
”Apreciem că ar fi utilă reanalizarea legii transmise la promulgare și sub aspectul stabilirii, și în acest caz, a unei valori maxime cumulate, soluție legislativă care ar fi în acord cu viziunea de ansamblu a legiuitorului în ceea ce privește regimul sancționator din cadrul Codului muncii”, arăta președintele în cererea de reexaminare.
Parlamentul a adoptat legea în aceeași formă ca și prima dată, fără să țină cont de opinia președintelui Klaus Iohannis.