Femeile din minorităţile naţionale ale Europei au nevoie de un grup de lucru european, în cadrul Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN). E concluzia parlamenaturului orădean Rozalia Biro, lider al femeilor din UDMR, după ce a participat, în perioada 21 – 22 noiembrie, la Viena, la evenimentul organizat de FUEN, cu tema “Femeile minorităţilor naţionale”.Zece țări au fost reprezentate la eveniment. iar discuţiile s-au purtat pe baza unui studiu elaborat de FUEN privind femeile minorităţilor naţionale din Europa şi care analizează situaţia egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi.
La Viena, liderul femeilor din UDMR a susținut că o minoritate naţională necesită, ca şi comunitate, o atenţie aparte, mai mare decât pentru majoritate, aşa cum se acordă şi celui mai mic copil din familie.
“Membrii comunităţii minoritare necesită o protecţie mai mare, pentru că fiind o comunitate mai mică, ei simt că, vrând-nevrând, este pusă în pericol cumva posibilitatea de a-şi exercita drepturile, de a se exprima şi aşa mai departe. Şi-atunci când vorbim despre rolurile femeilor din minorităţile naţionale, roluri asumate, acestea sunt, consider eu, mai complexe decât în cazul majorităţii. Acestea se referă la dorinţa de a folosi limba maternă, de a avea o educaţie a copiilor în limba maternă, de a păstra identitatea culturală şi tradiţiile”, a susţinut Biro Rozalia.
Parlamentarul UDMR Bihor a dat ca exemple unele minorităţi – precum germanii din Ungaria sau croaţii din Austria – care încearcă să elaboreze standarde pentru punerea în practică a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Se activează, a continuat ea, pentru a se conştientiza că sunt anumite meserii care sunt percepute doar pentru femei, ca să pună accent asupra faptului că munca la domiciliu, îngrijirea membrilor familiei, nu este valorificată, nici măcar cuantificată, în condiţiile în care 99% din aceste activităţi sunt efectuate de femei.
“Situaţia este diferită de la o ţară la alta, de la o minoritate naţională la alta, având aspecte specifice. De aceea este necesară instituirea unui grup de lucru la nivel european, în cadrul FUEN, prin care să se asigure un schimb de experienţă permanent, precum şi elaborarea priorităţilor comune ale femeilor din minorităţile naţionale ale Europei, respectiv o strategie comună. Despre munca de advocacy de succes a UDMR, despre activitățile specifice de construire a comunității organizației noastre de femei și despre inițiativele noastre am vorbit cu scopul de a crește recunoașterea activităților femeilor”, a punctat Rozalia Biro.