Marți dimineață, fata care l-a înjunghiat pe pedagogul de la Traian Vuia a fost prezentată în fața unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru audieri și pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile, după ce aseară a fost reținută aseară.
Fata și-ar fi recunoscut vina și ar fi spus că nu regretă ceea ce a făcut. Iubitul fetei a spus presei că a fost mituit de pedagog să o pună pe fată într-o postură care ar fi putut duce la excluderea ei din cămin, chiar de pedagog.
Din mijloacele de proba administrate în cauză a rezultat următoarea situaţie de fapt:
În data de 27.11.2023, în jurul orei 08.50, în timp ce afla în biroul directorului din cadrul Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, situat în mun. Oradea, jud. Bihor, inculpata minoră B.B.V, în vârstă de 16 ani, elevă în clasa a X în cadrul Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, pe fondul unor discuții contradictorii legate de anumite conduite petrecute în internatul colegiului, în care minora era cazată, a scos un cuțit având lungimea totală de 34 cm, din care lama cu o lungime de 21 cm, pe care îl avea băgat în mâneca hainei de la mâna stângă, cu care l-a înjunghiat pe supraveghetorul de noapte al internatului, numitul M.I.C., lovindu-l în zona spatelui, producându-i o plagă înjunghiată hemitorace stâng, hemopneumotorace stâng.
În urma agresiunii, persoana vătămată M.I.C. a fost transportat la spital și suspus unei intervenții chirurgicale, iar potrivit constatărilor preliminare medico-legale, leziunile suferite de către numitul M.I.C. necesită 40-45 de zile îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.
De precizat că în momentul agresiunii, în biroul directorului se aflau mai multe persoane, respectiv directorul instituţiei de învăţământ, directorului adjunct, diriginta clasei din care minora face parte, precum şi mama minorei.
Prin ordonanţa din data de 27.11.2023 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor inculpata a fost reţinută pe o durată de 24 ore, începând cu ora 18:50, urmând ca în cursul zilei de 28.11.2023, procurorul de caz să formuleze propunere de arestare preventivă a inculpatei minore pe o perioadă de 30 de zile.
La efectuarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul de Investigaţii Criminale.
Facem precizarea că punerea in mișcare a acțiunii penale și formularea propunerii de arestare preventivă reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedura penală, și nu pot, în nici un caz, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
În măsura în care datele prezentate vor impune precizări de natura celor destinate publicității în raport de specificul cauzei și faza procesuala în care se află aceasta, vom comunica in consecință.
–