Colecționar de valori, 1 Decembrie 2023. Proiectul cercului Eminlectura destinat importantului eveniment istoric propune elevilor de la Colegiul Naţional “MIHAI EMINESCU” o perspectivă specifică de abordare a valorilor naționale, prin expunerea în incinta bibliotecii a unor obiecte de factură artizanală, având semnificație simbolică şi încadrându-se în tradiţia locală.
<Deoarece colecția cuprinde multe exponate, ne-am gândit, alături de doamna bibliotecară Silvia Malița si de prof. documentarist Delia Balaș, să le grupăm pe secțiuni: școala și educația, familia-părinți, copii și bunici din alte vremuri, folclor, război și armată, prietenia, perioada comunismului, kitsch-uri și altele. Activităţile din această săptămână se constituie drept o etapă de finalizare a proiectului Lecturiada elevilor 2023 ‒ „NEVOIA DE ÎMPROSPĂTARE SAU CUM SĂ DEVII EXPLORATOR ÎN LUMEA ÎN CARE TRĂIEȘTI”, înscris în CAEN 2023, nr. 69, iniţiat şi derulat de ANPRO. Pe parcursul întregului an, la acest proiect a participat şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” prin elevii cercului nostru coordonați de consilierul de lectură prof. Crețiu Florica>, transmite conducerea CN Mihai Eminescu Oradea.
Elevii Colegiului Na’ional Mihai Eminescu au citit în această perioadă povestirea Simonei Antonescu „1 Decembrie 2018 – Mesaje peste munți” din volumul “Mică istorie a unui secol mare”, coordonator Monica Onojescu, Editura Arthur 2018 şi au realizat Fişe de lectură despre numele personajelor, preocupările acestora, starea lor familială, îmbrăcămintea, cocardele tricolore, freamătul așteptării evenimentului, implicarea doamnelor din „înalta societate” etc. < De asemenea, unii lecturiști au participat în această zi la activitatea de închidere a Lecturiadei în cadrul unui atelier online organizat de ANPRO cu participarea autoarei povestirii propuse, Simona Antonescu, şi tot ei vor disemina rezultatele în revista Ritmuri incandescente, publicația școlii noastre din 15 ianuarie 2024. Se va realiza în săptămâna următoare o broşură cu fotografiile obiectelor expuse în colecția de la bibliotecă școlii, un raport de activitate extracurriculară semnat de consilierul educativ, fişe completate de către elevii implicaţi şi de cei care au vizitat expoziția; toate acestea vor fi depuse la biblioteca instituției>, explică profesorul Flori Crețiu.