text: av. Ioana ȚENȚ – Avocat partener DOSEANU&ASOCIAȚII S.P.A.R.L.
Întâlnim des situația în care se încheie un contract de vânzare – cumpărare având ca obiect înstrăinarea unui autoturism, însă, cu toate că celelalte obligații asumate, respectiv plata prețului convenit, predarea cheilor, a certificatului de înmatriculare și a cărții de identitate a vehiculului de către vânzător, au fost respectate, cumpărătorul a amânat să se prezinte împreună cu vânzătorul în fața organelor abilitate pentru a opera transferul de proprietate asupra autoturismului, conform normelor legale in vigoare.
Ca o consecință a neîndeplinirii acestei obligații de către cumpărător, în condițiile în care spre exemplu, noul cumpărător circulă pe un drum național din România unde se aplică tariful de utilizare, însă fără a deține o rovinietă valabilă, săvârșind astfel o contravenție, sancțiunea stabilită se comunică vânzătorului, întrucât, acesta figurează în continuare ca fiind proprietar al autoturismului din speță.
Remediul pe care îl are deschis vânzătorul este formularea unei acțiuni prin care să solicite instanței ca în contradictoriu cu noul proprietar, cumpărătorul, să îl oblige pe acesta să efectueze demersurile necesare pentru radierea și transcrierea dreptului de proprietate şi să efectueze operațiunea de înmatriculare asupra autoturismului, în caz contrar, această transcriere de pe vânzător pe cumpărător să fie efectuată în baza hotărâri ce urmează a fi dată.
Cât privește normele de drept aplicabile, sun aplicabile dispozițiile art. 11, alin. (4) din OUG nr. 195/2002, potrivit cărora ”în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidențele autorităților competente simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni și emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”
Art. 8 alin. (1), lit. a) din Ordinul Ministrului Administrației și Internelor cu nr. 1501/2006 prevede că transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului se face la cererea noului proprietar.
Potrivit art. 11 din OUG 195/2002, proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligați să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune in circulație, conform prevederilor legale.
Totodată, potrivit art. 17 alin. 2) din OUG 195/2002, radierea din evidență a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condițiile legii.
Având în vedere cele expuse mai sus, acțiunea în justiție este o cale necesară pentru soluționarea acestei situații.
Daca cineva a inteles ceva din acest articol sa imi spuna si mie .
Eu nu am inteles NIMIC !
Am vandut auto legal .si m am trezit cu amenda rovinieta .
Am informat cuparatorul si a spus ca nu il intereseaza
daca ai contract vanzare cumparare,dute la judecatorie si contesta amenda,are semnatura electronica si pierde din start CNADR,am avut si eu vreo doua
Modificare la ordonanta 195/2002 facuta in 2017 sau 2018 , deci vrajeala cu contestarea in instanta a PV . E foarte simplu. Cineva nu si-a facut treaba.
La articolul 11, după alineatul (4) se introduc opt noi alineate, alin. (41)-(48), cu următorul cuprins „(41) Organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar are obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaţii prevăzut de reglementările în materie fiscală în termen de 5 zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare. Aceasta face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.
(42) De la data înregistrării notificării prevăzute la alin. (41), autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor transmite datele noului proprietar la solicitarea instituţiilor interesate.
(43) În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare.
Deci pana la urma trebuie făcute contestarea sau degeaba? Ca tot fostul proprietar plătește?