Proiectul va fi implementat pe malul stâng al râului Crișul Repede, în aval de Podul CFR (linia Oradea-Arad) pe o suprafață de cca 6 ha.
„Vorbim de un proiect de anvergură, care se află în proximitatea Ariei protejate Lunca Inferioară a Crișului Repede (sit Natura 2000) și care totodată se corelează cu proiectul din vecinătatea vestică, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, al cărui beneficiar este ABA Crișuri. Astfel, întreg proiectul a fost gândit ca o zonă tampon între zona naturală și zona construită de dincolo de Podul Densușianu, în care accentul se va pune pe crearea unui mediu propice pentru biodiversitate și conservarea naturii”, a precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.Pădurea urbană va beneficia și de o parcare înierbată cu acces din strada Corneliu Baba.
Proiectul aflat la fază de SF se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, fiind postat pe site-ul Agenției de Protecția Mediului Bihor spre consultare.
Trei zone funcționale cu căsuțe de păsări, turn de observație, pergole, echipamente specifice unui parc de aventură
Prin studierea amplasamentului s-au identificat următoarele trei zone: zona de mal din proximitatea Crișului Repede; zona de pădure urbană unde se urmărește renaturalizarea teritoriului în ideea reproducerii unei păduri veridice și zona mixtă (buffer între spațiul urban al orașului și cele 2 zone cu caracter natural).
În ceea ce privește funcțiunile propuse zona de mal va fi o zonă de amfiteatru natural (șezuturi din stâncă/ piatră mulate pe denivelările terenului), zonă de relaxare cu locuri de stat la soare din elemente naturale (piatră, lemn, gabioane), pistă de alergat, ponton.
Zona de “pădure urbană” va beneficia de parc de aventură, teren de joacă pentru copii, teren de sport și echipamente fitness, parc pentru câini și pistă de alergat.
În zona mixtă/ buffer se vor regăsi un turn de observație, spațiu de socializare cu locuri de șezut, zonă picnic, pavilion cu pasarelă, amfiteatru pentru diverse evenimente, labirint.
Fiecare zonă funcțională va fi echipată cu mobilier urban adecvat. Pe lângă bănci de odihnă. coșuri de gunoi și corpuri de iluminat sunt prevăzute cișmele cu apă, căsuțe pentru păsări, gabioane, pergole, rasteluri pentru biciclete, toalete ecologice, dar și echipamente specifice unui parc de aventură
O alee pieton -velo va străbate întregul parc
O alee comună pieton-velo va străbate logitudinal întregul parc. Studiul prevede continuitatea pistei de biciclete în vederea realizării unei rețele verzi, accesibile pietonal și velo pe suprafața întregului oraș.
Sistemul de alei se va realiza din pietriș decorativ și liant poliuretanic (o rășină sintetică netoxică). Astfel, se propun cărări din scânduri, dale de formă neregulată de tip pași japonezi din ardezie, alei din travserse de lemn montate în iarbă printre arbori și graminee ornamentale.
În zona locului de joacă pentru copii, stratul de uzură va fi realizat din scoarță de pin.
În ceea ce privește peisagistica zonei,s-au identificat, pe malul Crișului 110 arbori din specii precum salcie, nuc, tei, mesteacan , cenuser si dud, din care se vor elimina speciilor invazive (cenuser și dud) pentru a preveni o eventuală răspândire necontrolată a acestora.
Selecția plantelor va ține cont de caracteristicile ecologice ale zonei, inclusiv nivelul de apă, tipul de sol și clima locală, pentru a asigura succesul pe termen lung al proiectului de revitalizare ecologică.
Zonificarea va cuprinde mai multe tipologii peisagere: suprafețe de pajiște cu aspect natural, pâlcuri cu vegetație ornamentală perenă, arbuști ornamentali, arbori forestieri și ornamentali, dispuși izolat, în pâlcuri sau masive de tip pădure.