Asigurarea unui program flexibil de muncă pentru angajați și plata de către stat a perioadei de timp care nu este lucrată de aceștia. Este felul prin care Guvernul intenționează să ajute companiile din România, prin implementarea modelului Kurzarbeit, folosit mai ales în Germania. Măsura este posibilă prin aplicarea în țara noastră a programului SURE, prin care sunt decontate cheltuielile efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active.
Măsurile de ajutor anunțate de premierul Ludovic Orban sunt aplicate în momentul în care vânzările unei firme scad și, pentru a nu da afară angajați, patronatul le stabilește un program flexibil. Statul va plăti orele nelucrate de aceștia.
“Ideea în sine nu este foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii – cu procentul corespunzător – practic stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii”, a precizat primul-ministru, invitat la dezbaterea “România munceşte! Flexicuritate şi digitalizare în contextul noilor tendinţe din piaţa muncii din România”, organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Șeful Executivului a declarat că măsura va fi luată pe termen limitat, iar pentru stabilirea beneficiarilor vor trebui gândite criterii clare. În plus, mecanismul nu va prevedea măsuri birocratice complicate, promite premierul.
“Va trebui să stabilim o perioadă de aplicare şi va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism, astfel încât pe de o parte să fie cât mai uşor de accesat, fără proceduri birocratice complicate. Pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii şi către angajaţi foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat şi să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poate să utilizeze această formă de protecţie fără să aibă nevoie sau ca resursă suplimentară de venit, în condiţiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de această măsură“, a declarat Ludovic Orban.
Declarațiile premierului Ludovic Orban pot fi urmărite mai jos.
Inițiat de Comisia Europeană, programul SURE este ”un instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde de euro, care îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire”.
”SURE va sprijini programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor. Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.