Joi, 30 noiembrie 2023, Consiliul UE a adoptat Concluziile privind sănătatea mintală și subliniază importanța abordării acestui subiect în contextele diferite de pe parcursul vieții, ceea ce aduce beneficii atât persoanelor, cât și societăților.
Concluziile invită statele membre să elaboreze planuri de acțiuni sau strategii cu o abordare transsectorială a sănătății mintale, care să abordeze nu numai sănătatea, ci și ocuparea forței de muncă, educația, digitalizarea și IA, cultura, factorii climatici și de mediu, printre altele.
Îmbunătățirea sănătății mintale este o necesitate individuală, precum și o necesitate socială și
economică. În temeiul articolului 35 din Carta drepturilor fundamentale a UE, orice persoană are dreptul de acces la asistență medicală preventivă și dreptul de a beneficia de îngrijiri medicale în condițiile stabilite de legislațiile și practicile naționale. În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane.
Acțiunile propuse vizează prevenirea și combaterea problemelor de sănătate mintală și a discriminării pe motiv de sănătate mintală, promovând în același timp starea de bine. Statele membre sunt invitate să asigure accesul la servicii de sănătate mintală în timp util, eficace și sigure, precum și să acționeze pentru o gamă largă de domenii, sectoare și vârste, inclusiv:
– depistarea timpurie și sensibilizarea în școli și în rândul tinerilor
– combaterea singurătății, autovătămării și comportamentului suicidar
– gestionarea riscurilor psihosociale la locul de muncă, acordând o atenție deosebită profesioniștilor din domeniul sănătății
– reintegrarea socială și la locul de muncă după recuperare, pentru a preveni recidivele
– măsuri de combatere a stigmatizării problemelor de sănătate mintală, a discursurilor de incitare la ură și a violenței bazate pe gen în legătură cu problemele de sănătate mentală
– utilizarea combaterii discriminării ca instrument de prevenire, cu accent pe grupurile vulnerabile
Comunicarea Comisiei și acțiunile care sunt în curs de elaborare de către statele membre reprezintă o bază pentru o nouă abordare cu privire la sănătatea mintală, care să fie cuprinzătoare, să promoveze și să protejeze starea de bine, să se bazeze pe prevenire, precum și să fie orientată către mai multe părți interesate.
Concluziile încurajează statele membre și Comisia să continue tranziția către o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, menținând acest subiect pe agenda internațională. Aceasta include cooperarea și coordonarea între statele membre ale UE și Comisie, cum ar fi schimbul de bune practici și promovarea oportunităților de finanțare din partea UE în domeniul sănătății mintale, precum și conceperea de acțiuni și recomandări și monitorizarea progreselor.
În iunie 2023, Comisia a adoptat „Comunicarea privind o abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală”, pentru a sprijini statele membre și părțile interesate în abordarea provocărilor legate de sănătatea mintală în UE. Comunicarea indică trei principii directoare care ar trebui să se aplice fiecărui cetățean: accesul la o prevenire adecvată și eficace, accesul la asistență pentru îngrijirea sănătății mintale și tratament de înaltă calitate și la prețuri accesibile și reintegrarea în societate după recuperare.
Concluziile: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15971-2023-INIT/ro/pdf