Astăzi, 18 decembrie, sărbătorim Ziua STS- Serviciul de Telecomunicații Speciale , o instituție de importanță strategică, care organizează și coordonează activitățile de telecomunicații speciale pentru autoritățile prevăzute prin lege. În această zi aniversară, prefectul Dumitru Țiplea a fost distins de către directorul general STS, ing. Sorin Bălan, cu Placheta de Onoare a Serviciului de Telecomunicații Speciale, în semn de înaltă apreciere a colaborării deosebite și a sprijinului permanent acordat STS. Distincția a fost înmânată prefectului de către șeful Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Bihor, colonel ing. Călin Sărac.
„Această distincție mă onorează și mă motivează să acționez și pe mai departe în slujba bihorenilor. Salut și felicit întreaga activitate a Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a domnului colonel Călin Sărac, pentru eforturile depuse în protejarea intereselor naționale și le mulțumesc pentru buna colaborare de până în prezent“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Câteva repere din istoria STS:
・Prima atestare istorică a telecomunicațiilor de stat în România datează de peste un secol, în anul 1889 fiind instalată prima centrala telefonică manuală cu cinci abonați pentru Parlament și ministere.
・În anul 1969 e înființată unitatea de transmisiuni încadrată în Ministerul Afacerilor Interne, care preia toate activitățile privind telecomunicațiile guvernamentale. În timp, Unitatea Specială de Transmisiuni „R” devine o structură concentrând toate formațiunile de transmisiuni și legăturile Interpol cu colaboratori din Europa și din alte state.
・După 1990, Unitatea Specială „R” a fost reorganizată succesiv, în scopul adaptării activității sale la noile cerințe ale țării, structura, misiunile și responsabilitățile reflectând prefacerile care s-au produs în întregul organism militar.
・ La 18 decembrie 1992 instituția primește, printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a țării, denumirea actuală – Serviciul de Telecomunicații Speciale.
・ În prezent, STS este administratorul unei infrastructuri critice de comunicații de stat care, prin abonații săi, serviciile și rețelele operaționalizate, are un rol important din punct de vedere strategic, operațional și de cooperare.