Proiectul Erasmus+ Educație performantă prin experiențe europene inovative O resursă transformatoare și un „Plus” pentru C.N. „Mihai Eminescu”. În era comunicării și a tehnologiei, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea continuă tradiția de a oferi educație performantă, adăugând actului educativ un „Plus” de experiență internațională, astfel încât elevii acestuia să beneficieze de un mediu de formare î nconcordanță cu lumea globalizată, tehnologizată și multiculturală în care trăim.
În acest sens, în perioadaiulie 2022-decembrie 2023, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a implementat un proiect Erasmus+ KA1, îndomeniul Educației Școlare, având nr:2022-1-RO01-KA122-SCH-000073677, pentru care a primit o finanțare din partea Comisiei Europene învaloare de 29,495,00 EURO. Proiectul, intitulat, „Educație performantă prin experiențe europene inovative”, a avut ca scop inovarea digitală a instituției și dezvoltarea unei strategii moderne de educație prin formarea personalului didactic, astfel încât, să existe o pregătire profesională, în concordanță cu noile tendințe din societatea modernă de astăzi.Proiectul a fost primit cu entuziasm și interes de către cadrele didactice din cadrul colegiului, 15 dintre acestea au fost selectate pentru a participa la mobilități internaționale în țări din Uniunea Europeană, unde au avut ocazia de a asimila tehnici inovative de predare, în domenii de interes, precum predarea limbilor străine, digitalizare și educație de tip outdoor. Primele 3 mobilități au fost destinate însușirii de noi tehnici de predare în ceea ce privește predarea celor 3 limbi străine existente în cadrul ofertei educaționale din cadrul colegiului, respectiv limba engleză, limba germană și limba franceză. Primul curs, intitulat,„Blended Learning: Connecting Face-to-Face Teaching” a avut loc în Dublin (Irlanda), din cadrul colegiului participând un profesor de limba engleză. Următorul curs, la care a participat un profesor de limba germană, a fost „Ausserschulische Lernorteim Deutschunterricht”, cursul desfășurându-se înDresda (Germania). Ultimul curs care urmărea formarea profesorilor de limbi străine a fost cursul: „Course Francais pour professeurs” din Lyon (Franța), la care a participat un profesor de limba franceză.
Vara anului 2023 a fost una plină de experiențe europene inovative. 12 profesori, participând la cursuri de formare, care presupuneau familiarizarea cu instrumente digitale utile în vederea creării unor lecții interesante utilizând tehnologia. Prima mobilitate de acest tip, fiind cea din Split (Croația). În cadrul acesteia, 2 cadre didactice au participat la cursul de formare „ICT and Outdoor Teaching and Learning” care îmbina tehnologia cu educația de tip outdoor. A fost urmată de cea din Praga (Cehia), încadrul căreia 5 cadre didactice au urmat cursul ICT in Education. Ultima mobilitate de acest tip fiind cea din Atena (Grecia), unde 5 cadre didactice au participat la cursul „Digital Tools for Teachers”. Mobilitățile din cadrul acestui proiect s-au încheiat cu succes în noiembrie 2023, cu o activitate de tip Job Shadowing înorașul de aur al Spaniei, Salamanca, la școala: I.E.S. Fernando de Rojas, la care au participat două cadre didactice. În cadrul acestei activități au fost observate, împărtășite și analizate activități de aplicare a metodelor digitale în cadrul orelor de curs, elemente de management educational și managementul proiectelor Erasmus+.
Toate aceste experiențe europene au însemnat, o dezvoltare a carierei și a competențelor profesionale, dar mai ales au reprezentat o deschidere cătres pațiul european, prin valorificarea experiențelor multiculturale și plurilingvismului, clădind astfel edificiul internaționalizăriii nstituției noastre și consolidând dimensiunea europeană, atât de importantă, atunci când ne raportăm la viitorul nostruîntr-o Europă unită. Astfel, prin activitățile din cadrul proiectului „Educație performantă prin experiențe europene inovative” am înțeles mai mult ce înseamnă deviza Uniunii Europene „Unitate în Diversitate”, am realizat că dialogul intercultural, efortul comun și valorile care ne unescsuntelementecheieînvedereapromovăriiinovăriiîneducațieși a creșteriiperformanței din cadrulșcoliinoastre, astfelîncât, tinerii care se formează în această instituție să beneficieze de un act didactic calitativ,după model european.
Coordonatorproiect-prof. Țiț Maria-Delia