Cărți de identitate emise în lipsa titularului, doar pe baza unor fotografii trimise prin Whatsapp sau Facebook. Este afacerea în care sunt acuzați că s-au implicat patru funcționari din cadrul Primăriei Municipiului Fetești, județul Ialomița. În acest sens, cei patru ar fi cerut sau au acceptat mită din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate. Miercuri, suspecții au fost ridicați, iar locuințele lor și ale unui intermediar au fost percheziționate.
Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, au efectuat 5 percheziții în Ialomița și au ridicat documente de la două instituții. În plus, au fost duși la audieri un intermediar și patru funcționari în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești.
”În perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcționari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reședinței, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate”, se precizează într-un comunicat al DGA.
Anchetatorii spun că au existat cazuri când solicitanții eliberării cărților de identitate erau în străinătate și nu s-au prezentat personal la ghișeul de la Evidența Populației Fetești, pentru a semna în prezența funcționarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate. ”Fotografiile ce urmau a fi alocate cărților de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip whatsapp sau facebook unor intermediari, care aveau influență asupra funcționarilor şi care acționau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând prețul traficului de influență”, au explicat ofițerii DGA.
Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionari prin intermediul calculatorului de la sediul Serviciului de Evidență a Populației. De cele mai multe ori, cărţile de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, extrase chiar din arhiva serviciului din Fetești.
”S-au mai identificat situații în care au fost stabilite domicilii sau reședințe fără ca proprietarul spațiului locativ să aibă cunoștință despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Fetești şi, cu atât mai mult, ca acesta să își dea consimțământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să își stabilească domiciliu/reședința la adresa proprietății sale. Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresă situată în Municipiul Fetești, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeași localitate, figurează un număr de 32 persoane”, au detaliat reprezentanții DGA.
Polițiștii efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual și acces ilegal la un sistem informatic.