Profesorul Sever Hadadea a fost unul din pionierii handbalului la nivel național , nu doar în Bihor, unde a pus bazele primei echipe de 7 jucători. S-a născut în com. Măgești în 1929 și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport la București, unde a început să practice handbalul în 11 jucători, în paralel, era și atlet de performanță.Tristul anunț a fost făcut de familie:
<Cu adâncă durere în suflet anunţăm trecerea la cele veşnice a dragului nostru profesor HADADEA SEVER în vârsta de 94 ani. Înmormântarea va avea loc vineri, 29.12.2023, ora 11:00 capela Orăşenească. Dumnezeu să-l odihnească în pace!>, a transmis nepoata Alzaid Claudia cu familia.
primei echipe de handbal în 7 din orașul nostru, Rapid Oradea, din care au făcut parte Bundic Zoltan, Corneliu Sfârlea, Ioan Ardelean, Nicolae Uivaroșan, Adrian Grigorovici, Nicolae Haiduc, Mircea Alexei, Gheorghe Hulea, Lucian Prunaru, Gheorghe Roman etc.
A ales în cele din urmă handbalul, sport căruia și-a dedicat apoi întreaga viață. A jucat timp de cinci ani în Divizia A, la echipe din București, apoi la Metalul Reșița. În anul 1958 s-a întors la Oradea, devenind profesor de Educație fizică la Liceul CFR, dar și la alte școli din oraș.
Sever Hadadea a practicat sportul de performanţă încă din şcoala generală, dar nu a făcut handbal decât în facultate. „Ţin minte că eram în generală când a venit un antrenor de atletism să ne evalueze, să vadă dacă avem careva înclinaţii spre acest sport. Eu m-am remarcat la viteză, am scos un timp foarte bun şi aşa am fost luat la atletism”, povestea Sever Hadadea pentru adevărul.ro.
Patru ani consecutiv, Sever Hadadea s-a calificat între primii 16 din ţară şi a participat la finalele Campionatului Naţional de Atletism, la probele de viteză 100 şi 200 de metri. În 1951, viaţa lui Sever Hadade a luat o cu totul altă direcţie. Înainte cu câteva zile de finalele de la Braşov, lectorul Institutului din Braşov l-a văzut cum citea cărţi pentru examenul de la Facultatea de Medicină Veterinară şi l-a convins să dea la Educaţie Fizică. „El mi-a promis că dacă vreau să încep pregătirile pentru examen, el îmi asigură cazare şi masă. Aşa a şi făcut. M-am pregătit o lună de zile în Bucureşti şi am intrat la facultate la secţia Atletism”, povestea profesorul Hadadea.
În facultate, Sever Hadadea a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu handbalul, sport care atunci avea echipe de 11 jucători şi se jucă pe teren de fotbal, adică pe o suprafaţă mult mai mare, faţă de handbalul de astăzi. „Am fost selecţionat să joc în echipa de handbal a anului I. Se făceau campionate atunci. Am ajuns să joc ca şi apărător în echipa facultăţii, dar eu eram în continuare atlet de perfomanţă şi mergeam la handbal când puteam. Până într-o zi când antrenorul de atletism m-a pus să aleg şi am ales handbalul. Am trecut la specializarea handbal”, îşi aminteşte sportivul. A jucat cinci ani în Divizia A, doi ani la Bucureşti şi trei ani la echipa Metalu Reşiţa. Acolo a fost jucător, dar şi antrenor al echipei de fete de Divizia A. În `58, Sever Hadadea s-a întors în Oradea, oraşul său de suflet. A renunţat la echipa din Reşiţa şi a venit acasă, unde s-a angajat ca şi profesor de sport la Liceul CFR, şi din cauza lipsei de persoanal i-au fost date ore de educaţie fizică la încă trei şcoli din oraş.
Cu toate că încă din `53 a văzut prima demonstraţie de handbal cu echipe formate din şapte jucători, abia în 1958, la noi în ţară a început să se joace handbal în această formulă. În Oradea, Sever Hadadea a fost primul antrenor al primei echipe de handbal formată din şapte jucători şi a început să promoveze handbalul în această formă în toate şcolile din Oradea. Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei!.