Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Mehedinţi au efectuat 7 percheziţii domiciliare în Bucureşti, municipiul Timişoara, judeţul Timiţ şi în oraşul Băbeni din Vâlcea, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional format din 9 persoane, care, prin fraudă informatică, a pus în circulație produse contrafăcute (parfumuri) purtând mărci identice sau similare cu alte mărci înregistrate.
Începând din 2013 şi până în prezent, prin intermediul grupului, au fost valorificate pe teritoriul României, parfumuri contrafăcute. Marfa, provenită din Turcia, în valoare de peste 4.000.000 lei fiind pusă în vânzare pe mai multe site-uri web de profil. În acelaşi scop, gruparea a mai deschis conturi şi pe trei platforme de comerţ online. În conținutul acestor site-uri au fost publicate date nereale care atestă calitatea și originalitatea produselor comercializate.
„Pentru a da o aparență de legalitate și un plus de credibilitate activității desfășurate, a fost înființată şi o societate comercială, având ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet”, însă operațiunile de aprovizionare și livrare a produselor contrafăcute s-a desfășurat exclusiv prin intermediul unei firme curierat, iar operațiunile de încasare a contravalorii parfumurilor contrafăcute s-a realizat prin conturile unor persoane fizice interpuse”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.
La percheziţii, la trei dintre membrii grupării s-au descoperit cantităţi importante de produse contrafăcute: parfumuri purtând mărci identice sau similare cu alte mărci înregistrate, precum şi diverse sume de bani şi carduri bancare.
La inculpatul B.S.I. au fost identificate 3948 parfumuri, la inculpatul D.I., au fost identificate 239 parfumuri, iar la inculpatul F.C.C. au fost identificate 1242 parfumuri şi 757 mostre de parfum, toate acestea fiind contrafăcute însă purtând o marcă identică sau similară cu alte mărci înregistrate pentru produse identice ori similare. Au mai fost ridicate şi sumele de 2.400 de euro, 10.500 lei, o plantă de cannabis, precum și holograme, etichete, coduri de bare, carduri bancare, facturi și diferite înscrisuri.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova, BCCO Timişoara, SCCO Vâlcea, precum şi al luptătorilor din cadrul SAS – IPJ Vâlcea și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile „Glad Voievod” din Timişoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.