n cadrul întâlnirii președinților șefi de secție din cadrul ÎCCJ și Curților de Apel, București 15-16 noiembrie 2023, s-a pus problema citării părții civile în cauzele având ca obiect revocarea amânării aplicării pedepsei (art. 582 din Codul de procedură penală) sau revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere (art. 583 din Codul de procedură penală), pentru nerespectarea obligațiilor civile stabilite prin hotărârea prin care s-a dispus amânarea, respectiv, prin hotărârea de condamnare, la sesizarea serviciului de probațiune.
În opinia INM, soluționarea cauzelor se face cu citarea părții civile, în calitate de persoană interesată.
Astfel, potrivit art. 582 alin. (2) din Codul de procedură penală, dacă până la expirarea termenului prevăzut la art. 86 alin. (4) lit. c) din Codul penal persoana cu privire la care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu a respectat obligaţiile civile stabilite prin hotărârea prin care s-a dispus amânarea, serviciul de probaţiune competent sesizează instanţa care a pronunţat în primă instanţă amânarea, în vederea revocării acesteia. Sesizarea poate fi făcută şi de procuror sau de partea interesată, până la expirarea termenului de supraveghere.
Totodată, potrivit art. 583 alin. (2) din Codul de procedură penală, dacă, până la expirarea termenului prevăzut la art. 93 alin. (5) din Codul penal, condamnatul nu a respectat obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, serviciul de probaţiune competent sesizează instanţa care a pronunţat în primă instanţă suspendarea, în vederea revocării acesteia. Sesizarea poate fi făcută şi de procuror, de consilierul de probaţiune sau de partea interesată, până la expirarea termenului de supraveghere.
Procedura la instanța de executare este cea prevăzută de art. 597 din Codul de procedură penală. Conform acestuia, când rezolvarea situaţiilor reglementate în prezentul titlu este dată în competenţa instanţei de executare, preşedintele completului de judecată dispune citarea părţilor interesate şi, în cazurile prevăzute la art. 90, ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu. La judecarea cazurilor de întrerupere a executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă se citează şi administraţia penitenciarului în care execută pedeapsa condamnatul.
Printre persoanele interesate se regăsește, fără îndoială, partea civilă, având în vedere că în ipoteza admiterii sesizării, condamnatul urmează să execute pedeapsa în regim de detenție, ceea ce ar putea avea consecințe asupra (continuării) îndeplinirii obligațiilor civile. Că partea civilă este parte interesată rezultă din chiar dispozițiile art. 582 alin. (2) și art. 583 alin. (2) din Codul de procedură penală, care îi conferă acesteia legitimitate procesuală pentru sesizarea instanței în același scop.