La 15 ani, elevul Liceului de Arte din Oradea, Ion Lianu Popa era deja în atenția Academiei Naționale de Muzică George Dima după ce a câștigat olimpiade și concursuri naționale.
Doi ani mai târziu, tânărul a fost admis la Academia Regala de Muzica din Londra, dar si la Conservatorul Universitatii americane din Cincinnati, Ohio! Academia Regala de Muzica din Londra este cea mai veche scoala de muzica britanica, infiintata in 1822, este cel mai prestigios conservator englez avand statutul de colegiu autonom in cadrul Universitatii din Londra. Regele George al IV-lea a fost patronul conservatorului.
„Încă de la vârsta de șase ani a început să studieze canto – muzică ușoară la clasa doamnei profesoare Meda Horjan și pian, la clasa doamnei profesoare Monika Benczedi. De-a lungul anilor, a susținut numeroase spectacole și concerte în țară și în străinătate (2018, Toronto), câștigând trofee și diplome la concursuri naționale și internaționale de muzică ușoară și pian. Studiază, de asemenea, clarinetul, sub îndrumarea profesorilor Puiu Călinescu și Rodica Petrila, si începând din acest an, Marius Zavoianu, impunându-se la ediții succesive ale Olimpiadelor Naționale (2018-2020). Nici lumea sportului nu îi este străină, fiind de câteva ori laureat cu Premiul I în competițiile sportive de karate, de la clubul sportiv Gym Oradea, între anii 2014-2017”, se arată în prezentarea facută de Academia Națională de Muzică George Dima tânărului artist în urmă cu doi ani.
Ioan Lianu Popa se afla de mai multă vreme în atenția mai multor filarmonici din țară. El a avut anul trecut recitaluri în calitate de solist instrumentist: unul cu Orchestra Filarmonicii din Oradea în urma selectiei în proiectul proiectul cultural Fil Nouveau / Feel young, dedicat tinerilor artiști instrumentiști din România, iar altul cu orchestra Filarmonicii Oltenia din Craiova, concert prilejuit de Ziua Internațională a Copilului.
Începând cu clasa a V-a, de la 9 ani, clarinetul a devenit instrumentul său principal, pregătindu-se în particular cu prof. Puiu Călinescu, șef partidă clarinet în cadrul orchestrei simfonice a Filarminicii de Stat din Oradea. În august 2018, a fost invitat să susţină un recital vocal-instrumental într-un concert organizat de către Asociaţia Tradicious la Centre for culture arts media and education din Toronto, Canada, iar in Octombrie 2019 a susţinut un recital vocal-instrumental la Hanau, Germania, la invitaţia Şcolii de Muzică Modus Vivendi.În 2022, când era în clasa a X-a Ion Lianu Popa a câştigat locul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală. Anunțul că Ion Popa Lianu a fost admis la două prestigioase universități a fost făcut de universitarul Oana Lianu, mama tânărului: <Felicitari din tot sufletul nostru! Intreaga pretuire domnului profesor – dragul nostru prieten Călinesc-Puiu, precum si tuturor celor care au contribuit la reusita acestor doua noi extraordinare performante!>. Ion Lianu Popa provine dintr-o familie de renumi’i muzicieni, bunicul său a fost profesor, cercetător, etnolog, mama sa, supranumită prințesa naiului, Oana Lianu este singura femeie dirijor din România a unei orchestre populare studențești și care reușește să atingă cu vocea trei octave, iar tatăl său e renumitul taragotist și saxofonist Petrică Popa.