Doamna Ana Toader, mamam artistei și fondatoarei BihorTv, Sânziana Toader Ardelean, s-a născut în 1942, pe 6 ianuarie, de Bobotează. E mama a 7 copii, la 82 de ani conduce o afacere și a devenit virală după ce nepotul său a filmat-o conducând mașina. Are carnet și pentru categoria B și C. A fost invitată de ziua domniei sale la emisiunea Gospodarii Bihorului, moderată de Claudiu Mihuț pe Bihor TV și a povestit cu mult talent despre copilăria și viața sa din tinerețe și de acum și a explicat cum a reușit să fie un exemplu viu că dacă își dorești ceva se poate.
Copilăria mea nu a fost chiar așa bună, prima amintire o am din momentul în care tata i-a spus mamei: < fă două cuptoare de pită să punem pe căruță să fugim în munți că vine războiul…Iar mama mea plângea>, a povestit doamna Toader. Tată avea să sufere toată viață după ce a fost chemat la încorporare, la Oradea, și i-au degerat membrele, așa că micuța Ana Toader a învățat de mică ce e munca….< Cine o avut pământ mult, s-o băgat întră aia mai înstăriți. Și noi am avut pământ mult…. Am ținut vaci, oi, cai, de toate…>, a povestit mama Sânzianei Toader Ardelean. Pe timpul războiului, școala s-a interrupt, așa că atunci când a reînceput, toții copiii învăau în aceeași clasă. <Când s-a terminat clasa mea I am știut toate lecțiile ;i de la clasa a II-a, ;i de la a III-a… Am făcut șapte clase, au vnit să mă cheme la școala de asistente medicale, învățam bine.. nu m-au lăsat fiindcă au spus că nu are cine îngriji animalele și noi cu astea trăim … Banii nu aveai de unde faci. Numai când vindeai un vițel. Cartofii, laptele și brânza, untul ne-au ajutat, noi numai porc am folosit , pe Crăciun tăiam porcul și ne ținea un an. De la 8 ani am fost la plantații, am făcut bani, i-am adus în casă… Foarte mult am muncit. Ne-am descurcat și am mers mai departe. Numai din pădure am putut să trăim, veneam la Oradea și vindeam în piața Orăzii, joi sara încărcam căruța și porneam cu cai, sub Piatra Craiului era greu, unde odihneam caii puneam bolovanul la roată să nu scape caii>, a povestit doamna Ana Toader care spune că și azi mănâncă rar carne, așa cum s-a obișnuit pe munte , în copilărie. Spune că și acum își ia afine, zmeră, chiar și o banană pe care le mănâncă cu pâine. Cu toate acestea are energie cât pentru 100 de femei. A trecut și prin momente critice cărând lemne din Apuseni la Oradea. < Am venit cu bărbatul meu de la pădure, toată ziua a nins și a plouat, am venit până la Huedin cu caii pe lapoviță.. când să trecem apa, noi tot prin apă treceam, a venit apa mare, mi-a zis bărbatul meu:ține-te bine să nu te ia apa. Apa era volburoasă, ne-a dus 5-6 m să ne bage sub pod…atunci eram gata, numai urechile cailor le vedeam în apă, am scăpat ca prin urechile acului, asta a fost …. Veneam la două săptămâni la Oradea cu lemne…:, spunea doamna Ana Toder la Gospodarii Bihorului, la BihorTV.
Mama Sâzianei Toader e mamă-eroină. Spune că a a născut 7 copii, dar niciodată nu s-a ținut cont că ești gravidă,<ăsta era traiul zilelor, mersul lucrurilor, nu că tulai Doamne că nu mă duc, nu am zis dată vai…Când am născut-o pe Sânziana am fost la pădure și tăiam lemne, când m-au prins durerile și i-am spus bărbatului meu care mi-a zis: eu cu cine mai tai lemne? Le-am tăiat, am mers acasă, aveam pânză, am țesut și am făcut-o pe Sânziana. După aia m-am apucat, când am gătat lucru. Am făcut copilul și am făcut și mâncare, am spălat haine… Munca nu omoară omul, numai dacă e un accident… Ne-am luat căsuță la Livada Bihor, am școlit copiii, în 93 am dechis primul depozit de cherestea din Bihor deoarece piața de lemne s-a desființat. Am lucrat, am luat bani din bancă să cumpărăm camioane, am făcut școala, am luat categoria B, bărbatul meu mi-a zis: Ană, tu ești deșteaptă dă și C!. Am dat, am luat mergeam în munte… am făcut, am muncit, am ajutat pe cine am putut>, spune doamna Ana. Cel mai greu moment pentru doamna Ana a fost când i-a murit soțul, în 2001. <Nu am întrerupt afacerea, cel mai greu moment din viața mea a fost când mi-a murit bărbatul… Niciodată nu am întrerupt plata muncitorilor…pe unii eu i-am învățat să dea cu securea, să bată ciuiul, vin la mine, sunt mama lor, bunica lor, mă respectă. Tot ce a prevăzut legea aia am făcut-o, indiferent cine a venit la mine, cel mai mare domn, cel mai mic am vorbit frumos, nu am jicnit pe nimeni, chiar dacă unul a zis ceva…> Nu am zis odată vai, e unul dintre principiile după care doamna Ana s-a ghidat în afaceri.
La multi ani, doamna Ana Toader!