Curtea Constituțională a decis, joi, că persoanele care vin din zone cu risc în ceea ce privește pandemia de COVID-19 nu pot fi puse în carantină prin ordin al ministrului Sănătății. În plus, CCR a acceptat criticile Avocatului Poporului și a stabilit că Guvernul poate să declare și să prelungească starea de alertă fără încuviințarea Parlamentului.
Magistrații CCR au declarat neconstituționale dispozițiile art.8 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, precum și dispozițiilor art. 25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.95/2006 privind în reforma în domeniul sănătății.
Dispoziţiile criticate au următorul cuprins:
– Art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006: „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”;
– Art.8 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020: „(1)În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor.”
În schimb, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.25 alin.(2) teza întâi din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
CCR a decis că dispozițiile referitoare la trimiterea în carantină celor care vin din zone de risc și internarea obligatorie, prin ordin al ministrului Sănătății, nu sunt constituționale, pentru că ”nu întrunesc cerințele de claritate și previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituție și afectează drepturi și libertăți”.
În același timp, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului în legătură cu mai multe articole din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
CCR consideră că prin obligativitatea încuviințării de către Parlament a stării de alertă declarată de Guvern, legislativul încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat, se denaturează regimul juridic al hotărârilor de Guvern și se creează un regim juridic confuz al hotărârilor Executivului.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, care a sesizat Curtea Constituțională.
Comunicatul Curții Constituționale referitor la excepţiide neconstituţionalitate, ridicate direct de Avocatul Poporului: