<Vom apela la toate mijloacele legale in vederea contestarii lor sub aspectul legalitatii>, spun, într-o scrisoare deschisă, avocații din Baroul Cluj, care explică faptul că <aceste asa-zise proteste, produc efectele unor veritabile greve si care nu au un caracter unitar care sa asigure o minima previzibilitate a activitatii>. Tribunalul Bihor a anunțat că își reia activitatea pe 8 ianuarie. Alte instanțe au anunțat același lucru tot pe rând.
Într-o scrisoare deschisa trimisa miercuri, 10 ianuarie 2024, baroul atrage atentia ca aceasta greva de facto a magistratilor nu face altceva decat sa le incalce justitiabililor dreptul de acces la instanta si astfel sa afecteze increderea cetatenilor in justitie.
<Consiliul Baroului Cluj, in calitate de reprezentant al corpului profesional al avocatilor membri ai Baroului Cluj, va solicita pe aceasta cale sa procedati la incetarea imediata a formelor de protest constand in refuzul de infaptuire a justitiei si sa reluati activitatea de judecata in conditiile legii.
Consideram ca apararea drepturilor patrimoniale sau de orice alta natura ale unei categorii profesionale nu se poate face prin incalcarea legii si nici prin incalcarea drepturilor fundamentale ale altor categorii de cetateni, sens in care, in situatia in care revendicarile dvs. nu sunt satisfacute de catre cei in drept sa o faca, se impune sa identificati alte masuri in acest scop, care sa nu fie de natura a paraliza functionarea uneia dintre puterile statului, astfel cum se intampla in mod recurent in ultima perioada>, se arată prntre altele în scrisoarea deschisă.
Orice conflict juridic de natura constitutionala ar exista intre puterea executiva si cea judecatoreasca, el trebuie transat doar conform legii – nicidecum prin proteste