In perioada 5-12.01.2024 s-a desfășurat proiectul Model Court of Justice Oradea ’24 (MCJ)-Model Curtea de Justitie- în care au fost implicati peste 60 de elevi de liceu în activități de cetățenie activă și însușirea unor cunoștințe de drept civil, drepturile omului si contencios administrativ. S-au desfășurat ateliere de oratorie, simularea a două conferințe de presă si simularea unui proces în contencios administrativ.
Proiectul s-a desfășurat in parteneriat cu Tribunalul Bihor, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Național “Emanuil Gojdu” Oradea si cu sprijinul direct al avocaților Bogdan Vîntu si Claudiu Popovici, membri in juriul de evaluare. Coordonatorul principal al proiectului a fost avocat Crina Meister Nicolaescu, președinta Fundatiei Europe Young Participation Romania.
Cei mai buni participanți la proiect vor fi recomandați pentru participari la conferințe externe organizate de partenerii externi ai programului MCJ.
Gazdele evenimentului au fost Tribunalul Bihor (simularea ședinței de judecată) si Colegiul National “Mihai Eminescu” Oradea cu sprijinul dnei director Livia Muntean (ateliere, simularea conferinței de presă).
<Mulțumim si pe aceasta cale profesorilor coordonatori ai cluburilor de dezbateri din cele două licee: dna prof. Elvira Groza și dna prof. Liliana Sonea pentru efortul depus in domeniile etică, oratorie, logică.
Tinerii participanți s-au implicat cu mult entuziasm in acest proiect, majoritatea fiind convinși la finalul activității asupra alegerii unei facultăți in domeniul juridic-politic>, au transmis organizatorii.
Conform site-ului oficial euROparticip, Fundatia Europe Young Participation Romania are sediul in Oradea.
Din anul 1997, fundatia desfasoara proiecte pentru copii si tineret in parteneriat cu institutii publice si ONG-uri din tara si strainatate, avand drept scop incurajarea cetateniei active si a voluntariatului, promovarea principiilor si institutiilor europene, a statului de drept si respectarea drepturilor fundamentale ale omului, implicarea tinerilor in viata comunitatii locale, programe de leadership si simularea functionarii institutiilor europene, schimburi internationale de tineri in cadrul programului european Erasmus+, editarea de publicatii pentru tineret, sprijinirea tinerilor si familiilor tinere aflate in dificultate, derularea de programe pentru copii si tineri cu dizabilitati sau orfani din centre de plasament sau case de tip familial, programe de consiliere pentru familiile de adoptatori si pentru copiii adoptati (in special in cazul copiilor greu adoptabili: cu handicap, probleme medicale sau de etnie rroma), accesibilizarea unitatilor de invatamant pentru elevii cu handicap sau provenind din medii sociale defavorizate, sprijinirea copiilor si tinerilor din comunitati dezavantajate pentru cresterea procentului de scolarizare, reducerea analfabetismului si incluziunea lor in cadrul comunitatii locale, consiliere in cariera pentru tinerii apartinand unor categorii defavorizate