Dan Corbuț este unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România și, de câțiva ani, antreprenorul a luat decizia de a investi în marea sa pasiune: vinul. La Diosig, în județul Bihor, familia Corbuț a pus bazele unei crame butic, iar calitatea vinurilor produse aici este premiată an de an la concursurile dedicate cramelor mici și mijlocii.
Zona în care familia Corbuț produce vin este una cu tradiție în viticultură, iar terroir-ul valoros al locului este completat de o tehnologie corectă de îngrijire a viței de vie cu lucrări și tratamente minime.Dan Corbuț spune că a cumpărat crama de 20 de ani și tot de atunci face vin. La început cumpăra strugurii. De câțiva ani face vin din plantația sa. la început a plantat suprafeețe mici 50 ari, un ha.
Îi place foarte mult și via, dar mai ales cultura mare, cea care asigură pâinea cea de toate zilele. De câțiva ani, Dan Corbuț a investit în marea sa pasiune: vinul. Într-o cramă butic. Are o plantație pe 9 ha de vie la Diosig, localitate cu tradiție în domeniu. Zona Diosig este foarte bună pentru vinurile albe, iar Dan Corbuț are în plantație 4 soiuri albe și 3 soiuri roșii din care face vinuri roze, deoarece aciditatea solului e ridicată la Diosig , iar acesta e un mare avantaj pentru cele două categorii de vinuri. < Din câte știu eu, aici se făcea vin de câteva sute de ani, iar Împăratul Japoniei a băut vin de aici, iar cei din zona Debrețin veneau aici să cumpere vin din zona Ianca și Diosig. Pe harta podgorilor din România din holul Academiei de Științe Agricole singura podgorie din Bihor este Diosig. Asta înseamnă că contăm în zona aceasta de vinificație din România:, spune Dan Corbuț. Vinurile din crama sa sunt premiate la concursurile destinate cramelor mici și mijlocii. <Eu în primul rând sunt fermier și lucrez o suprafață destul de mare în județul Bihor : 3500 ha, dar unui fermier îi stă bine să aibă și vinul său>, spune Dan Corbuț de ce a vrut să fie și viticultor. Fertilizarea o face cu produse bio, cu gunoi de grajd sau compost din gunoi de grajd, dar tratamentul cu produse convenționale. De la tăieri până la recoltatul strugurilor toate lucrările din vie se fac manual cu oamenii din zonă. <Am început această activitate singur și îmi făceam singur vinurile până mi-am dat seama că așa ca în orice activitate trebuie să ai o pregătire cât mai bună ca să ai un produs cât mai bun. Am o colaborare cu un oenolog din zonă care ne transmie toate protocoalele de vinificat și împreună cu angajații de la cramă încercăm să respectăm toate etapele sub coordonarea acestui profesionist>, spune Dan Corbuț. În crama butic se produc începând cu acest an 30.000 de litri de vin. Targetul lui Dan Corbuț e de 50.000 l/an și se adresează, în special cunoscătorilor. < Business-ul pe care vreau să îl construiesc, și sper că va fi un business fiindcă deocamdată nu e, e acela în jurul unei crame pe care am început să o construim cu o capacitate de 60.000 l , unde vom avea un loc și pentru vizitatori să poată degusta, să poată dormi, un proiect pe care sperăm să îl definitivăm în maxim doi ani>, spunea Dan Corbuț la Agrostrategia pe 31 octombrie 2023. Feteasca regală e vinul său preferat fiindcă are o prospețime anume, niște arome deosebite. ;Vinul preferat e cel care îți pică bine și depinde și de momentul în care îl bei, de persoana cu care îl bei. Îmi plac vinurile care exploadează în pahar, își simți mirosurile> . spune producătorul pentru agrointeligența.ro.
Strugurii produși în podgoria familiei Corbuț sunt transformați într-un vin de nișă. Dan Corbuț nu și-a propus să producă mult, ci să obțină un vin de cea mai bună calitate. Inspirat de cramele din Italia sau Franța, viticultorul-fermier își dorește ca investiția sa să fie baza unei comunități a vinului local.<Business-ul pe care vrea să-l dezvolt e inspitrat din Franța, din Italia, Beneficiez de o zonă în Diosig unde crama pe care o am e pe o stradă unde sunt doar crame, pivnițe mici și sper ca împreună cu cei din zionă să dezvoltăm această stradă să fie vizitată de cât mai mulți curioși și cât mai mulți cunoscători.
Pentru Dan Corbuț, vinul înseamnă mai mult decât o simplă pasiune. Un profesionist care dă valoare fiecărui bulgăre de pământ, fermierul bihorean nu vede crama ca pe o afacere, ci ca pe o investiție în comunitate, în tradiția locului care, de-a lungul anilor, i-a recompensat mereu munca și dăruirea.