Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Externe informații referitoare la muncitorii români care au fost implicați în accidente de muncă în Austria. Cererea vine în urma unui articol publicat în ziarul Libertatea, referitor la 535 de români răniți sau chiar morți în timp ce munceau în pădurile din Austria între anii 2015 și 2019.
”Un fenomen despre care aproape că nu se știe în țară: în perioada 2015-2019, 535 de muncitori români au suferit accidente de muncă în Austria, dintre care unele mortale. O parte din familiile lor încă se judecă cu angajatorii austrieci.”
Acesta este rezumatul materialului publicat de Libertatea, pe 23 iunie, de la care a pornit demersul Avocatului Poporului. Ombudsman-ul român a cerut Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Externe următoarele informații:
– verificarea operatorilor economici/agenților de plasare sau a agenților de muncă temporară, care au intermediat și plasat românii la muncă în Austria;
– verificarea respectării legislației în domeniul muncii din ambele țări în cazul contractelor de muncă ale românilor aflați la muncă în Austria;
– punerea la dispoziția Ministerului Afacerilor Externe în vederea facilitării acordării de asistenţă şi protecţie consulară în beneficiul persoanelor mediate şi angajate în străinătate, în speță Austria, a datelor transmise de agenții de plasare și centralizate de Inspecția Muncii;
– colaborarea cu Ministerul Muncii din Austria cu privire la situația românilor aflați la muncă în Austria; sprijinul acordat cetățenilor români care au suferit accidente de muncă sau au decedat în obținerea unui ajutor financiar de la angajatorul străin.
”Acțiunea Avocatului Poporului se întemeiază pe prevederile art. 41 din Constituția României, privind munca și protecția socială a muncii”, se precizează într-un comunicat al instituției.
Demersuri similare au fost întreprinse și de Avocatul Poporului din Austria.