Prin obiectele expuse va fi reconstruit un interior țărănesc cu aspecte care țin de festinul de la Lăsatul Secului, un prilej de bucurie și comuniune, cu ospețe și petreceri care precedau începerea postului Sf. Paști.
În perioada Carnavalului de la Veneţia, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, va găzdui expoziţia „Bucuria sărbătorii. Port popular din Nord-Vestul României”. Expoziția va putea fi văzută în perioada 28 ianuarie – 8 februarie și cuprinde 104 obiecte din patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, din care două treimi sunt piese de port, iar o treime sunt podoabe, textile, obiecte din lemn, ceramică şi o icoană. Echipa de muzeografi care s-a ocupat de realizarea acestei expoziţii a fost formată din dr. Ioan Goman – șeful secției de Etnografie a muzeului şi muzeografii dr. Sabina Horvath, dr. Maria Flavia Pop, Melania Țărău, dr. Simona Bala şi Ioana Gherghel, conservator-muzeograf. O contribuţie importantă în realizarea acestui proiect expoziţional l-a avut prof.univ.dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor, dr. Florina Ciure, care a mijlocit comunicarea cu partenerii din Italia și colegii de la secţia Relații Publice şi Expoziţii.
„Vestimentația românilor din Ţara Crişurilor a evoluat pe fondul comun unitar al portului transilvan, înscriindu-se astfel în marea arie a costumului popular din România. Mai fastuos la câmpie şi mai sobru spre ţinuturile deluroase sau de munte, se prezintă uniform privind materia de bază, linia de croi, plasarea câmpurilor ornamentale. Cu toate acestea s-au dezvoltat particularități ornamentale care au dus la conturarea unor zone şi subzone de port – valea Barcăului şi a Crasnei, bazinul Crişului Repede, bazinul Crişului Negru şi bazinul Crişului Alb”, se arată în prezentarea expoziţiei