Ieri, 23 ianuarie, prefectul Dumitru Țiplea a participat la o întâlnire de lucru convocată de Agenția Națională Pentru Protecția Mediului, în colaborare cu Instituția Prefectului Județul Bihor și Consiliul Județean Bihor, pe tema depozitelor neconforme de deșeuri de pe teritoriul județului Bihor.
Scopul ședinței a fost de a identifica cele mai eficiente soluții pentru închiderea rapidă a tuturor depozitelor neconforme de deșeuri din România, pentru care statul a fost obligat de Comisia Europeană să plătească o sumă forfetară în valoare de 1,5 milioane de euro și penalități aferente fiecărei zile de întârziere a procesului de conformare. Din cele 31 de depozite care au rămas neînchise la nivel național, 9 se regăsesc în județul Bihor:
– 2 bataluri cu reziduuri petroliere (gudroane acide), care aparțin SC Petrol Derna SRL, reprezentată de Romexpert IPURL în calitate de lichidator judiciar;
– 1 haldă (C I, CII, CIII) care aparține de SC Adevex SRL (ex SC Cemtrade SA);
– 1 haldă C0 a SC Fibrocim SRL;
– 1 batal Balc, aparţinând SC Ecodiesel SRL, reprezentată de Euroconsult SPRL în calitate de lichidator judiciar (ex Petrolsub);
– 2 batale Dolea, aparţinând SC Ecodiesel SRL, reprezentată de Euroconsult SPRL în calitate de lichidator judiciar (ex Petrolsub), preluate de UAT Suplacu de Barcău;
– 2 depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.
La întâlnire au participat președintele și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, reprezentanții Prefecturii și Consiliului Județean Bihor, precum și reprezentanții unitătilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se aflã depozitele de deșeuri, respectiv Balc, Derna, Suplacu de Barcău și Oradea.
În cadrul discuțiilor s-a evaluat situația la zi a fiecărui depozit, precum și a soluțiilor de închidere a acestora conform legislației în vigoare. Una din variantele identificate a vizat posibilitatea preluării acestui demers de către administrația județeană Bihor, care să primească fondurile necesare pentru implementarea soluțiilor de neutralizare a depozitelor. Până la finalul acestei săptămâni va fi înaintat un raport detaliat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu propunerea de preluare și gestionare a problemei la nivel județean, de către Instituția Prefectului și Consiliul Județean Bihor..
Remintim că, încă de la începutul mandatului în 2019, prefectul Țiplea a efectuat o serie de demersuri pentru identificarea unor soluții de închidere a depozitelor, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Bihor și ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. Menționăm, de asemenea, și întâlnirea prefectului cu Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Artemis Gătej, în cadrul cărora prefectul Țiplea a prezentat soluțiile discutate în cadrul întâlnirilor prealabile cu agenții economici responsabili cu gestionarea depozitelor.
“Neutralizarea acestor depozite a fost tergiversată inadmisibil zeci de ani. În situația de față e imperios necesar să ne îndeplinim obligațiile într-un timp cât mai scurt, pentru a reduce la maximum cuantumul penalităților. Echipa administrativă județeană, respectiv Instituția Prefectului și Consiliul Județean Bihor, este capabilă să finalizeze acest demers, pe care l-am inițiat deja în urmă cu 3 ani“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.