Marți, 23 ianuarie 2024, Avocatul Poporului, a transmis Curții Constituționale a României excepția de neconstituționalitate având ca obiect prevederile art. 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar.
Avocatul Poporului este de părere că acordarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultatele evaluării performanțelor școlare. Astfel, notarea reprezentând „expresia obiectivă a performanței școlare și care constituie fundamentul sistemului de învățământ gimnazial și liceal. ”
„Normele criticate, în ansamblul reglementării din care fac parte, configurează un regim juridic confuz al bursei de merit, care permite dobândirea acesteia doar în virtutea apartenenței la un procent de elevi dintr-o clasă, fără a fi îndeplinită condiția dovedirii performanței școlare”, se arată în sesizare.
Totodata, Avocatul Poporului precizează în sesizare că evaluarea elevilor prin note reprezintă o selecție. Acesta a subliniat și că această selecție trebuie să aibă la bază o serie de criterii clare și să nu fie realizată „după simpla apartenenţă la un procent de elevi.”
Avocatul Poporului mai arată că rezultatele evaluării performanțelor școlare se exprimă prin notare, că evaluarea în învățământ înseamnă și selecție, iar selecția presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării:
- „Una din functiile importante ale evaluării este cea de selectie, pe lângă multe altele, cum ar fi functia educativă, functia de feedback, de certificare, de competiție, etc.
- Selecția pe baza unor criterii de calitate (notele) are un impact major asupra poziției şcolare a elevului.
- Nevoia de selecție apare din faptul că există un univers şcolar și social competitiv. Dar, în acelaşi timp, trebuie să vorbim despre o selecție rezonabilă, pe baza unor criterii clare, iar nu simpla apartenență la un procent de elevi.
- Lipsa de selectivitate poate induce în conștiinta elevilor, a părinților și a altor factori educaționali ideea lipsei de calitate a procesului de educație şi de formare.
- Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocrației, specific sistemului public de educație”.
În sesizarea către Curtea Constituțională, Avocatul Poporului mai spune că acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură, în contextul in care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanței școlare și a meritului şcolar, este lipsită de orice logică juridică”.
Conform sesizării, acordarea bursei pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.