Primarul Șteiului, om de sport, nu uită de domeniul în care s-a format. Șteiul avea două baze sportive, o sală de sport-Lioara, cum nu erau multe în tară . Și un public care iubea și susținea sportul. Meciul de Cupa Romaniei cu Craiova Maxima din anii 80 a adus pe stadion peste 10.000 de oameni.
<Trebuie să spun cu regret, faptul că, în anul 2012 când am preluat funcția de primar, cele două baze sportive ale orașului nostru, Minerul și Oțelul, aparțineau unor entități juridice care nu aveau nicio legătură cu sportul, și de aceea, acum, trebuie să facem eforturi financiare pentru a expropria și a intra în posesia Bazei Sportive Minerul>, a explicat primarul Șteiului, Iulian Bălaj demersul. Primăria Ștei a început procedura de expropriere a imobilului de la fosta Bază Sportivă „Minerul” pentru care s-a pregătit un proiect de reabilitare și modernizare, oferindu-i-se funcțiuni multiple.
<Lucrările de execuție au fost scoase la licitație, cu clauză suspensivă, au fost depuse trei oferte, care sunt în evaluare, iar după semnarea contractului de execuție vom încerca să identificăm o sursă de finanțare din fonduri nerambursabile.
Din lipsa de fonduri proprii am făcut exproprierea în două etape; terenul de joc propriu-zis a fost achiziționat anul trecut, iar anul acesta, expropriem această clădire, ambele de la Compania Națională a Uraniului.În următorii 2-3 ani, orașul va avea, aici, o bază sportivă modernă, cu acces public pentru practicarea sportului, atât în regim organizat, cât și individual.Aceasta va dispune de o pistă de alergare sintetică, un teren de joc oficial cu gazon natural și un alt teren de antrenament de dimensiuni mai mici, tribune reabilitate și două parcuri joacă, din care unul pentru copii, iar altul pentru odihnă și recreere>, a descris primarul :teiului proiectul.
Baza sportivă Oțelul din Ștei a fost construită de Întreprinderea Mecanică din zonă şi a fost dată în folosință la începutul anilor ’80. La acea vreme era una dintre cele mai scumpe baze din ţară construită în regie proprie de o companie de stat.Ar fi costat 40 milioane de lei.
Pe lângă sala de sport Lioara, complexul mai avea trei terenuri de fotbal, vestiare și o tribună acoperită cu o capacitate de 5 mii de locuri. Localnicii spun că parchetul sălii era de cea mai bună calitate, adus din străinătate.
Acolo au evoluat voleibaliştii Mircea Tutovan, supranumit tunarul Europei, şi Viorel Manole, coordonator al naționalei care a luat bronzul olimpic la Olimpiada moscovită din 1980. La începuturile carierei sale, şi Ghiță Mureșan a fost protagonistul unui meci de baschet jucat la Ştei.La meciurile de fotbal erau și 6000 de oameni.
<APPS-ul a privatizat această bază sportivă. Asta s-a întâmplat în 2003, acum va fi destul de greu să recuperăm această bază sportivă>, spunea primarul Șteiului în primul său mandat.