Aceasta este întrebarea cu care, inevitabil, orice avocat se confruntă atunci când oferă consultații juridice unei persoane ce este angrenată într-un proces penal având ca obiect infracțiuni la regimul rutier.
Majoritatea dosarelor penale constituite ca urmare a încălcării normelor de circulație rutieră, au ca obiect următoarele infracțiuni:
– art. 336 alin. (1) Cod penal – conducerea sub influența băturilor alcoolice;
– art 336 alin. (2) Cod penal – conducerea sub influența substanțelor psihoactive;
– art. 335 alin. (1) Cod penal – conducerea fără permis;
– 335 alin. (2) – conducerea unui autovehicul de către o persoană a cărui drept de conducere este suspendat, anulat, retras, reținut, sau necorespunzător vehiculului condus;
– 337 alin. (1) – refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice în vederea stabiliri alcoolemiei.
În toate situațiile mai sus menționate, persoana vizată de un astfel de dosar penal nu mai poate desfășura activitatea de conducere a autoturismului întrucât, în baza legii, i se reține permisul de conducere iar în schimbul acestuia îi este oferită o dovadă fără drept de circulație.
Cu alte cuvinte, acesta pierde dreptul de a conduce autovehicule pe întreaga perioadă a procesului penal.
Ulterior, situația „permisului de conducere” este dictată de soluția ce se va pronunța în dosarul penal. Aici avem în vedere situațiile în care vinovăția persoanei este constată de instanța de judecată.
Astfel, având în vedere textele de lege mai sus menționate, precizăm că legea prevede fie doar pedeapsa cu închisoarea, fie alternativ cu amenda. În continuare, fie că discutăm despre aplicarea unei pedepse cu închisoarea fie că discutăm despre aplicarea unei pedepse cu amenda, acestea pot fi individualizate după cum urmează.
Prin raportare la toate împrejurările de fapt și referitoare la persoana conducătorului auto, instanța poate stabili, atât în cazul pedepsei amenzii cât și in cazul pedepsei închisorii, ca acestea să nu se aplice imediat.
Această soluție poartă denumirea generică de „amânarea aplicării pedepsei” pe o anumită perioadă de timp. În fapt, reprezintă o alternativă la pedeapsa „cu suspendare” (care însă nu se poate aplica decât în cazul pedepsei cu închisoarea).
Diferența între cele două soluții, are o semnificație deosebit de importantă, întrucât în cazul amânării aplicării pedepsei, legea nu prevede efectul anulării permisului de conducere. În caz de condamnare la pedeapsa închisorii „cu suspendare” permisul de conducere se anulează ca efect al legii.
De asemenea, atunci când conducătorului auto îi este stabilită o pedeapsa cu amenda sau închisoarea, a cărei aplicare este însă amânată, îi va fi suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile.
Atunci când gravitatea infracțiunii este evaluată la un grad mai ridicat, iar instanța de judecată stabilește o pedeapsă cu închisoarea „cu suspendare”, trebuie știut faptul că permisul de conducere este anulat, iar persoana îl poate redobândi după un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În cazul condamnării la pedeapsa amenzii, conducătorul auto își poate redobândi permisul prin examen, după 6 luni de la data achitării amenzii penale.
Excepția celor prevăzute mai sus, este reprezentată de situația în care instanța de judecată stabilește în sarcina conducătorului auto obligația de a nu conduce vehicule pe o perioadă de până la 5 ani, în funcție de gravitatea faptei.
Pentru a încheia acest articol cu o notă de optimism, amintim că pentru infracțiunile la regimul rutier a căror evaluare din punct de vedere al împrejurărilor și al persoanei conducătorului auto, reflectă o gravitate redusă a faptei și caracter responsabil, este posibilă aplicarea unui avertisment în condițiile art. 80 din Codul penal, individualizare ce poartă denumirea de renunțare la aplicarea pedepsei.
Din punct de vedere al situației permisului de conducere, acesta nu este anulat, însă dreptul de circulație va fi suspendat pentru 90 de zile.
În concluzie, în funcție de soluția pronunțată în cauză, dreptul de a conduce autovehicule este fie anulat, fie suspendat pe o perioadă de 90 de zile.
Avocat Cosmin BUTA,
colaborator al Doseanu&Asociații SPARL.