Duminică, 4 februarie 2024, Alina Gorghiu, ministra justiției, a adus la cunoștință că joi 1 februarie, a fost semnat contractul cu operatorul care va emite vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente, ce vin în sprijinul victimelor asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.
“Mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță, această inițiativă oferă ajutor rapid pentru cei afectați, care vor avea, astfel, la dispoziție până la 5 salarii minime brute (16.500 lei). Apelăm la practicieni, avocați, și la cei implicați să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie.”, declară ministra justiției.
Pașii pentru a obține voucherele:
– Victima depune plângere la poliție.
– Victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.
– Cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători.
– Dacă este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului.
– Hotărârea se comunică victimei și ANABI.
– Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore.
Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită.
Pentru 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere, dar la nevoie acestea se pot suplimenta.
Toate detaliile:https://www.just.ro/informatii-de-interes-public/vouchere-victime/
Un demers important în lupta împotriva criminalităţii îl constituie prevenirea, educaţia şi protecţia victimelor. Acest tip de acţiune asupra cauzelor şi consecinţelor formelor grave de criminalitate nu poate fi realizată în absenţa unei abordări strategice integrate. Asumarea acestui obiectiv strategic la nivel naţional va avea un efect de replicare subsecventă în toate strategiile sectoriale de prevenire şi combatere a diferitelor forme şi tipologii de criminalitate. În acest scop, Strategia fundamentează înființarea unui mecanism național de prevenire a criminalității – un mecanism instituțional și financiar ce vizează prioritizarea alocării de resurse, inclusiv pentru protecția victimelor infracțiunilor, având ca reper și experiența altor state precum Republica Franceză, Regatul Spaniei, SUA, conform Hotărârii nr. 917 din 25 august 2021 pentru aprobarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021-2025 “Criminalitatea nu este profitabilă!” și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021-2025 “Criminalitatea nu este profitabilă!”