Cu 24% mai multe expoziţii temporare, cu 136% mai multe activităţi culturale (lansări de carte, conferinţe, concerte şi spectacole, piese de teatru, concerte pentru copii) cu 59% mai multe ateliere de educaţie muzeală.Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal o instituție pe plus. datele au fost prezentate într-o conferință de presă.
Conferința de presă a fost susținută de către Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, și de Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și a presupus analiza economică și activitățile pe care instituția muzeală le-a avut în anul 2023, un an cu numeroase șantiere arheologice, cu proiecte culturale de anvergură, numeroase expoziții și ateliere de educație muzeală.
Pe lângă analiza calitativă și cantitativă a instituției muzeale, au fost anunțate, de asemenea, noile proiecte și o parte dintre evenimentele-surpriză pregătite pentru anul 2024.
“Veniturile proprii din bilete au avut un salt spectaculos în anul 2023, iar în anul 2024 cred că acestea vor creşte mult mai mult. Pe lângă veniturile proprii asigurate din biletele de vizitare, muzeul are venituri şi din descărcările arheologice, atelierele educaţionale şi magazinul propriu”, a afirmat la rândul său vicepreşedintele CJ Bihor Călin Graţian Gal într-o conferinţă de presă organizată alături de managerul MŢC, Gabriel Moisa, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2023.
Situaţia comparativă a veniturilor din biletele de intrare arată o creştere de la 113.560 lei în 2019, la 936.740 lei în 2022 şi la 1.456.866 lei în 2023.
Numărul de vizitatori a crescut de la 116.000 în 2022 la peste 160.000 anul trecut, datorită unui program estival extrem de bogat şi diversificat în perioada 22 iunie – 8 septembrie, sub genericul proiectului cu fonduri europene “Tipografia de idei”.
Călin Graţian Gal a subliniat că, după reculul activităţii în perioada de pandemie, din anii 2020-2021, activitatea complexului muzeal s-a relansat în 2022 şi 2023, din toate punctele de vedere, în special prin finalizarea, în decembrie 2023, a tuturor proiectelor majore de reabilitare şi amenajare a secţiilor în noul sediu al muzeului, din strada Armatei Române.
“S-au dat în funcţiune toate etajele, toate secţiile din muzeu, care au început să-şi desfăşoare activitatea în mod normal. În acest moment, muzeul lucrează cu toate motoarele în funcţiune, motiv pentru care anul 2024 va fi un an în care se vor vedea toate aceste investiţii şi reorganizarea complexului muzeal. În 2021, am făcut unificarea cu Muzeul Cetăţii, care era în subordinea Primăriei Oradea,” a spus vicepreşedintele CJ. “Ne dorim să creăm proiecte prin care să umanizăm aceste instituţii, să ne deschidem mai mult către populaţia din judeţ, în teritoriu” și-a declarat managerul intențiile.